La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori, Graciela Ferrer, ha afirmat que “és urgent que el Ministeri de Transició Ecològica i el d’Hisenda arriben prompte a un acord que desbloquege la transferència de cabals de socors des de l’Assut de la Marquesa, per salvar la collita del raïm del Vinalopó Mitjà. La decisió de la Direcció General de Patrimoni, pertanyent al Ministeri d’Hisenda, de no autoritzar-ho arriba en plena campanya i afecta a milers d’hectàrees de raïm de taula i centenars de llauradors”.
Segons Ferrer, “des de Compromís considerem que la situació actual de vulnerabilitat dels regants del Mitjà Vinalopó és conseqüència de la ineficàcia i manca de previsió i incompetència que ha demostrat l’anterior govern de Rajoy en matèria de gestió de l’aigua durant tots estos anys. Així, la situació agrícola en el Vinalopó Mitjà és límit actualment, i si hi ha cabals suficients en l’Assut de la Marquesa per transvasar, una vegada garantides en tot cas les necessitats de la conca cedent, els Ministeris de Transició Ecològica i d’Hisenda del nou govern socialista han d’arribar a un acord”.
“El transvasament Xúquer-Vinalopó està finalitzat des de 2010. Els primers cabals arribaren als regants del Vinalopó Mitjà en 2012, com a conseqüència d’una autorització provisional de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i un acord provisional amb ACUAMED per aprofitar els cabals emmagatzemats en la Bassa de San Diego, molt minvats pels defectes d’impermeabilització d’aquesta infraestructura, encara sense reparar”.
“En els anys posteriors, es varen acordar transvasaments provisionals en torn als 7 hm3/any, principalment pels regants del Vinalopó Mitjà, molt afectats per la sobreexplotació dels aqüífers i per la sequera d’aquests últims anys. Sempre provisionals perquè en tots estos anys els governs del PP que han controlat ACUAMED han estat incapaços d’arribar a un conveni amb els beneficiaris del transvasament.
“Per això, és necessari l’establiment d’aquest conveni entre el Ministeri de Transició Ecològica, ACUAMED, la CHX, les parts interessades de la conca del Xúquer i els beneficiaris que regule les condicions d’ús i gestió del transvasament des de l’Assut de la Marquesa, que garantisca totes les necessitats ambientals i dels usuaris de la conca cedent, plasme les condicions establertes per la Comissió Europea per al seu cofinançament, i reduisca la vulnerabilitat dels beneficiaris”, ha conclòs Graciela Ferrer.