La diputada de Compromís Mireia Mollà ha proposat hui “que es rectifiquen els límits fixats per a incrementar el preu de les taxes universitàries, ja que l’augment de les matrícules en un context de crisi econòmica posa en perill l’accés a la universitat dels alumnes”.
Mollà ha realitzat esta proposta després que la Conferencia General de Política Universitària, a proposta del PSOE, marcara que les taxes universitàries per al curs 2011/2012 havien d’augmentar entre un 3,6% i un 7,6% i que el govern valencià del PP haja decidit fixar el increment en el màxim permès, un 7,5 %.
La diputada de Compromís s’ha mostrat en contra d’este increment perquè “la pujada de les taxes universitàries té un efecte discriminatori, en tant que és un impediment a l’accés universal a l’educació superior i, a més, aprofundeix més en la fractura social. Esta pujada afectarà sobre tot, als que es troben en els límits on les beques no arriben, ès a dir, a la classe mitjana.”
En este sentit, Mollà ha destacat que “PSOE i PP han utilitzat l’argument de què la pujada de les taxes universitàries és imprescindible per mantenir el sistema universitari, però realment es tracta d’una mesura amb caràcter únicament recaptatori”.
“Al mateix temps han decidit carregar sobre els alumnes el finançament de les universitats i han preferit silenciar el debat sobre la sostenibilitat a mig i llarg termini de la institució, que passa per analitzar els ingressos que rep, els resultats i, sobretot, els seus beneficis per a la societat. No és de rebut que s’intente castigar als alumnes per la mala gestió i el balafiament del PP”.
Mollà ha recordat que “en l’àmbit dels ingressos, la Generalitat Valenciana ha destinat un 0,82% menys a educació universitària que en 2010 i en el cas de l’ensenyament públic no universitari va augmentar poc més d’un 1%” i ha apuntat que “de manera correlativa la Comunitat Valenciana se situa com una de les autonomies amb més percentatge d’abandonament escolar i fracàs escolar i ocupa el lloc 11 de 17 en el rànquing d’excel•lència educativa a nivell estatal”.
A més a més recordar que la desocupació i la precarietat afecta en major mesura a les persones amb menor formació, en un context de crisi, estem especialment afectats amb una taxa de desocupació del 23.65%.
Per tot això, la parlamentària de Compromís ha defensat, a més de la rectificació, “que corregisquen també els increments en les segones i terceres matrícules a les universitats valencianes, que s’han encarit un 75% i un 120%, respectivament” i “que es retorne l’excés de les taxes cobrades als alumnes que ja s’han matriculat, donat que el càstig econòmic per la repetició recau en l’alumnat sense tindre en compte les diverses situacions que el generen, i, una de les principals, és l’actual deficiència del sistema educatiu actual”.
Mollà ha demanat també “que les taxes universitàries s’adeqüen a l’IPC en totes les seues modalitats per a què els alumnes puguen fer front a les matrícules i, per descomptat, que s’augmenten els recursos destinats a les beques”.