El portaveu de Compromís al Senat Carles Mulet, ha exigit al Govern que deixe el seu paper passiu i es prenga de debò les amenaces al sector citrícola, i a més d’exigir a Europa aplicar la clàusula de salvaguarda respecte a l’acord entre la UE i cinc països del sud d’Àfrica, per incompliment aquests últims dels punts de l’acord, que prenga altres mesures com les exigides des del Senat d’incloure els cítrics espanyols en la llista europea de vegetals d’alt risc, petició aprovada fa tres mesos en la cambra alta a instàncies de Compromís, però encara no aplicada.
Mulet ha recordat que es va aprovar instar al Govern prendre les mesures oportunes perquè els cítrics figuren en la Llista Europea de Vegetals d’Alt Risc, contemplada en l’article 42 del Reglament europeu 2016/2031 sobre mesures de protecció contra plagues dels vegetals traslladant la petició als organismes oportuns, i instar a les autoritats europees i estatals que redoblen els esforços en els controls sanitaris en frontera per a evitar l’arribada als controls duaners de vectors, agents nocius i problemes sanitaris, apostar pels ports més preparats i que l’arribada de països tercers no perjudique la sanitat vegetal espanyola.
Mulet ha recordat que tant PP com PSOE s’han vingut votat reiteradament en contra d’aquest tipus de mesures quan s’estaven exigint.” Recordem que hem presentat diverses mocions alertant dels riscos dels acords amb Sud-àfrica, perquè podrien implicar els problemes que després, amb el temps, ens han donat la raó. El Grup Popular ens va titllar d’alarmistes i després el temps ens ha donat la raó, per la qual cosa s’ha vist obligat després a assumir que l’acord amb Sud-àfrica comportava una sèrie de problemes gravíssims per als cítrics, especialment els valencians El PP va votar en contra de les nostres mesures en dues ocasions en la comissió i en una en el Ple; fins i tot en Ple van ratificar l’acord amb Sud-àfrica a l’abril d’enguany, aquest acord que alertàvem que era perjudicial i nociu per als cítrics valencians; van votar a favor, ací el van ratificar el Grup Popular i el Grup Socialista. Cal recordar que les organitzacions agràries valencianes van fer una campanya en la qual titllaven de traïdors als eurodiputats que van votar a favor d’aquest tractat, que van ser els eurodiputats del Partit Popular; els del Partit Socialista es van abstindre. Per tant, nosaltres ja alertàvem que l’acord amb Sud-àfrica seria letal i nociu per als cítrics valencians quant a les importacions, no solament perquè afonaven el mercat, sinó també per l’entrada de tota mena de plagues”.
Segons Mulet “Nosaltres som molt crítics amb la política fitosanitària que hi ha a nivell de la Unió Europea, perquè en aquest cas s’han detectat, com déiem, des de l’aprovació del tractat amb Sud-àfrica diverses plagues de la taca negra, per exemple, es van detectar més de 24 incidents en 2016 o en 2017, i el cas és que és el propi país emissor, Sud-àfrica, qui decideix quan i com suspendre les exportacions a la Unió Europea. Veiem com els criteris de control fitosanitaris en els ports espanyols i europeus varien moltíssim; no és el mateix que entren cítrics per ports valencians que per ports del nord o portuguesos o per Rotterdam; els criteris no són els mateixos en tots els ports. Per tant, nosaltres demanàvem modificar les decisions d’execució perquè s’establisquen criteris de sanitat vegetal, de manera que siga la mateixa Unió Europea i no els països emissors qui aplique mesures per a protegir-se de les plagues i malalties de quarentena. També demanàvem establir una harmonització a nivell europeu perquè tots els controls fitosanitaris en els ports europeus siguen els mateixos.
El portaveu de Compromís al Senat ha reiterat “ Ens oposàvem i ens continuem oposant al tractat amb Sud-àfrica, perquè pensem que no ha sigut positiu per als interessos espanyols i valencians. Continuarem reivindicant la renegociació o l’abandó i tornar a començar de zero amb aquest tipus de tractats. I demanàvem una sèrie de mesures concretes, com incloure als cítrics valencians en la catalogació de vegetals d’alt risc, tal com s’estableix en la llista europea, i també redoblar els esforços en els controls fitosanitaris, reivindicant, com hem dit, que siga la Unió Europea la que impose mínims i no els països emissors. Quan els valencians exportem cítrics a altres països, com els Estats Units, són aqueixos països els que ens diuen quins poden eixir i quins no poden eixir dels nostres ports, quins controls fitosanitaris fan falta, etcètera, però en aquest cas és a l’inrevés, és Sud-àfrica la que té la paella pel mànec, per la qual cosa estem completament desprotegits”