El grup parlamentari Compromís ha aconseguit que el grup Socialista, Popular, Ciudadanos i Podem signen una Proposició No de Llei conjunta amb què es pretén que Les Corts Valencianes manifesten el seu suport als tràmits iniciats per l’Ajuntament d’Alacant per a la inclusió de les Fogueres de Sant Joan en la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a causa del seu gran valor artístic i cultural.
La iniciativa, impulsada i signada per Aitana Mas (Compromís) i signada també per Toñi Serna (PSPV), Eva Ortiz (PP), Yaneth Giraldo (Ciudadanos) i Estafanía Blanes (Podem), explica en la seua exposició de motius, les raons que avalen la inclusió de les Fogueres com a Patrimoni de la Humanitat:
D’acord amb el que es disposa en la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, celebrada per la UNESCO a París el 17 d’octubre de l’any 2003, s’entén per “patrimoni cultural immaterial” els usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques -juntament amb els instruments, objectes, artefactes i espais culturals que els són inherents- que les comunitats, els grups i en alguns casos els individus reconeguen com a part integrant del seu patrimoni cultural. Aquest patrimoni cultural immaterial, que es transmet de generació en generació, és recreat constantment per les comunitats i grups en funció del seu entorn, la seua interacció amb la naturalesa i la seua història, infonent-los un sentiment d’identitat i continuïtat i contribuint així a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana.
Per a donar a conéixer millor el patrimoni cultural immaterial, aconseguir que es prenga major consciència de la seua importància i propiciar formes de diàleg que respecten la diversitat cultural, es fa pública una Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En aquest sentit, correspon a cada Estat identificar i definir els diferents elements del patrimoni cultural immaterial presents en el seu territori, amb participació de les comunitats, els grups i les organitzacions no governamentals pertinents.
Les Fogueres de Sant Joan sorgeixen als pobles de la costa mediterrània com a celebració de l’arribada del solstici d’estiu al voltant de fogueres purificadores, aquest ritual al foc va perdurar a través dels segles, convertint-se en una festivitat agrícola, en la qual els llauradors celebraven el dia més llarg de l’any per a la recol·lecció de les collites i la nit més curta per a destrucció dels mals.
Més tard, aquest costum va passar a la ciutat, així es pot constatar que la primera notícia documental es remunta a l’any 1822, a través d’un bàndol publicat per l’Alcalde que ordenava la prohibició d’encendre fogueres. Arran d’aquest moment, les autoritats van començar a prohibir any rere any les fogueres, però en 1881, per distracció de l’Ajuntament, no es va publicar el corresponent bàndol. Des d’eixe moment, les fogueres veïnals van continuar presents als nostres carrers malgrat les constants prohibicions.
Posteriorment, l’any 1928 es crea una associació anomenada ‘Alicante Atracción’, dedicada a fomentar el turisme de la ciutat. Ací apareix la figura de José María Py, que escrivia “Les Fogueres d’Alacant són ben conegudes per la seua tradició des de temps remots, deuríem els alacantins donar-los eixe mateix caràcter que s’ha donat a les Falles Valencianes”. Per primera vegada es va autoritzar l’organització de les primeres Fogueres de Sant Joan permeses per l’Ajuntament.
En pocs anys es van superar les trenta Fogueres, creant-se paral·lelament el complement de la Barraca, un recinte fitat instal·lat en ple carrer i al qual s’accedeix per una portada al·legòrica, en l’interior de la qual es desenvolupen revetles, així com es pot gaudir de les excel·lències de la gastronomia alacantina. Igualment, a partir de 1932, les Fogueres van instaurar la màxima representació de la Festa, la ‘Bellesa del Foc’, càrrec triat anualment entre les representants de cada Comissió de Foguera.
Amb el pas dels anys, el número de les Comissions de Foguera ha ascendit a prop de noranta, distribuïdes per totes les zones de la ciutat, així com les Comissions de Barraca, sent més de deu mil participants directes de la Festa.
Les Fogueres de Sant Joan van ser declarades festes d’Interés Turístic Nacional i Internacional, sent en l’actualitat Festes Oficials de la Ciutat d’Alacant i des de 2014 Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Generalitat, la qual cosa suposa una protecció al monument fogueril i a tots els elements que componen la festa. Ara el següent pas ha de ser la inclusió de les Fogueres de Sant Joan en la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a causa del seu gran valor artístic i cultural.