El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha presentat a FITUR imatges de l’actual estat del litoral valencià després de la borrasca Glòria, per tal de visibilitzar les conseqüències de no actuar contra l’Emergència Climàtica, i reclama al Govern central ajudes urgents per als afectats, així com l’elaboració d’un pla de protecció del litoral davant dels cada vegada més habituals episodis devastadors provocats pels efectes del Canvi Climàtic.
“Turisme Comunitat Valenciana ha constatat que els danys produïts pel temporal Glòria a les platges són quantioses i superen fins i tot els produïts en la DANA del passat mes de setembre. Sabem pels científics que estos desastres naturals seran cada vegada més habituals al nostre territori, i hem de tindre en compte que més del 70% de la població valenciana viu a menys de 10 kilòmetres de la mar, i als primers 500 metres es genera el 15% del PIB del territori”.
Baldoví ha posat l’accent en la necessitat d’elaborar amb urgència un pla de protecció del litoral contra els efectes del canvi climàtic, així com apostar per models de turisme sostenibles que tinguen en compte sempre la perspectiva de sostenibilitat ambiental, per tal de mitigar els evidents efectes del canvi climàtic.
“Per a les valencianes i els valencians, les fonts procedents del turisme són fonamentals, i per això FITUR es una dada molt important en la nostra agenda. Malauradament, enguany hem hagut de combinar les idíl·liques imatges del nostre litoral amb la crua realitat que ens mostren els vídeos i les instantànies de l’estat actual de les nostres platges a causa dels efectes de la borrasca Glòria. Unes imatges que ens recorden que estem en emergència climàtica, i que no actuar en conseqüència pot provocar danys socials, econòmics i ambientals incalculables”.
“Des de Compromís celebrem que, igual que va fer el Govern valencià al mes de setembre, el Govern central haja declarat esta setmana l’Emergència Climàtica a tot l’Estat, i esperem que a partir d’ara l’aposta pel sector turístic deixe de passar per la contínua massificació i destrucció del nostre litoral, l’absència de regulació dels creuers i els pisos turístics, o l’increment de les infraestructures altament impactants com a motor d’un creixement turístic insostenible amb greus conseqüències per al futur dels nostres fills i filles” ha reclamat Baldoví.
Per la seua part, el senador de Compromís, Carles Mulet, ha aprofitat FITUR per a conèixer de primera mà les preocupacions del sector turístic valencià després dels efectes de la borrasca Glòria, i ha exigit al Govern central declarar de forma immediata zona catastròfica el litoral valencià per poder activar les assegurances, i així avançar en la recuperació de la zona. “Ens trobem a les portes de la pròxima temporada turística important del nostre territori, com és la Setmana Santa, i hem d’engegar tots els mecanismes existents per tal de restablir la normalitat en les zones afectades i evitar noves pèrdues milionàries al sector turístic valencià”.
A més, Mulet ha volgut recordar que les persones afectades no només viuen al litoral, i que l’interior del territori valencià també s’ha vist molt afectat pel temporal Glòria. “Han estat les comarques de l’interior, les més afectades pel despoblament, les que han patit els efectes de les grans nevades provocades per la borrasca, que han deixat intransitables carreteres i camins rurals i han fet malbé granges i explotacions agrícoles i ramaderes. Estes persones també tenen dret a ser assistides per l’Estat, per la qual cosa des de Compromís reclamem ajudes immediates i urgents per a l’interior”.
Pla d’ajudes de la Diputació de València
Per la seua part, la vicepresidenta de la Diputació de València, Mª Josep Amigó, ha anunciat que la institució provincial complementarà les ajudes del Consell i de l’Estat per tal de donar tot el suport econòmic als municipis afectats pel temporal.
A més, Amigó ha demanat a l’Estat millorar la coordinació amb les administracions provincials i autonòmiques, i ha reclamat la seua urgent implicació en la regeneració del litoral valencià, així com determinació en la lluita contra l’emergència climàtica. “Els temporals ens avisen que cal dur a terme mesures efectives a llarg termini de mitigació i adaptació al canvi climàtic si volem continuar gaudint d’un litoral que no només és un tresor ambiental, sino un motor econòmic fonamental per al territori valencià”.