La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Justícia i Governació i Administració Local, Nathalie Torres, ha presentat una proposta per tal que les Corts Valencianes insten el Consell a realitzar un estudi sobre la viabilitat de crear un cos de socorristes d’àmbit autonòmic, al si de l’Agència de Seguretat i Emergències de la Generalitat, i que compte amb la participació dels agents implicats.
Segons la diputada Torres, “per trobar un punt de partida, considerem que cal realitzar un estudi sobre la situació del servei de salvament i socorrisme al País Valencià, que analitze la qualitat del servei donada als diferents municipis; les problemàtiques existents, tant pel que fa a l’eficàcia del servei com a la situació dels professionals que hi treballen; i les vies i oportunitats per a millorar-lo”.
“Actualment el servei de salvament i socorrisme a les platges valencianes és un servei de caràcter local que depèn directament dels ajuntaments, que decideixen la partida econòmica i el disseny mitjançant el qual s’implanta el servei d’emergències sanitàries costaneres. En la majoria dels casos, l’aspecte que més es valora per a la contractació d’aquest servei és l’oferta econòmica, deixant de banda altres aspectes com els estructurals o sanitaris”.
“Les conseqüències d’això són una situació laboral precària dels professionals, una baixa qualitat del material de salvament, vehicles marítims o ambulàncies, i un disseny preventiu i d’actuació en emergències poc eficaç. Així mateix, no existeix un cos unificat o un principi de cooperació entre els serveis dels diferents municipis, ni una estructura de recursos en condicions de donar respostes més globals”, ha explicat la diputada de Compromís.
“L’any passat moriren a les costes valencianes més de 55 persones i el País Valencià va ser la comunitat autònoma amb més víctimes mortals d’Espanya. Ens apropem ara a un estiu molt incert per la crisi de la COVID-19. No sabem exactament quines seran les indicacions a seguir per part dels banyistes, ni tampoc les condicions per a accedir a les platges. No obstant això, el que no hi ha dubte és que les platges valencianes tornaran a ser utilitzades aquest estiu, ja siga per població autòctona, turistes interns o possiblement també internacionals”.
“Per això, considerem que cal millorar el servei de salvament i socorrisme, avançant en la professionalització de la professió, la integració dels recursos professionals en l’Agència de Seguretat i Emergències i el disseny d’actuacions d’àmbit autonòmic que milloren la coordinació i l’actuació global”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.