La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies en les Corts, Aitana Mas, ha presentat una proposta per tal que “la simbiosi industrial es convertisca en l’estímul necessari per a espentar el canvi de model productiu, partint de l’activitat iniciada per l’Observatori de Simbiosi Industrial, que la Conselleria d’Economia Sostenible va posar en marxa el desembre de 2020”.
Segons Mas, “els productes que es fabriquen tenint presents els principis de simbiosi industrial estan ideats per tal que, una vegada acabe la seua vida útil, la totalitat o la quasi totalitat dels materials que els composen es puguen reutilitzar o reciclar. A més, és desitjable que les matèries primeres o elements que hagen sigut necessaris per al procés de producció tinguen un origen sostenible”.
“Un exemple seria el tipus d’energia emprada al llarg del procés, ja que l’impacte del procés productiu sobre el planeta és significativament menor si s’utilitzen energies renovables en comptes de combustibles fòssils. D’aquesta manera, els materials poden allargar la seua vida útil perquè passen a formar part d’altre procés productiu, en lloc de convertir-se en residus”.
“Així, aconseguim dos objectius que s’inclouen dins de l’estratègia espanyola sobre economia circular. El primer, reduïm al màxim possible els residus, tant els que deriven de la producció com els que es poden generar en acabar la vida útil del producte. El segon, es tracta de la minva en la necessitat d’incorporar matèries que no hagen sigut incorporades en altres processos productius, pel que reduïm l’extracció de recursos naturals”, ha explicat la també portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís.
D’altra banda, “el sector industrial, el tèxtil i de la confecció es troben entre els sis sectors prioritaris d’activitat sobre els quals es vol traslladar la incorporació d’aquesta manera de produir, que es pot vehicular a través de l’Observatori de Simbiosi Industrial. És un projecte que, a més, s’ha articulat per a que estiga coordinat per l’IVACE i que conte amb la col·laboració de les empreses i entitats dels sectors productius”.
“Per això és necessari publicitar, entre les empreses de la indústria i els instituts tecnològics valencians, l’existència i activitat de l’Observatori de Simbiosi Industrial i dels potencials beneficis de l’adopció d’aquesta manera de produir per a l’adaptació de la indústria valenciana a la transformació necessària del nostre model econòmic. I cal crear una àrea d’assessorament dins d’aquest observatori per tal de facilitar la inclusió i l’adaptació de les pràctiques de la simbiosi industrial per a les empreses de les diferents indústries valencianes, considerant, en especial, les particulars característiques de les nostres PIMES”.
“Per últim, des de Compromís també considerem que, per part de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, cal estudiar la possibilitat d’un paquet de mesures fiscals entre les quals s’incloguen deduccions que estimulen la introducció dels principis de la simbiosi industrial dins de les PIMES valencianes, per ser les que més obstacles poden trobar a l’hora de finançar aquestes innovacions i ser el model d’empresa que sosté el nostre teixit productiu”, ha conclòs la diputada Aitana Mas.