Compromís en la Diputació d’Alacant ha elevat al Tribunal de Comptes l’auditoria encarregada a dit pel president de la institució, Carlos Mazón, i que confirma la disposició irregular d’almenys 45.339 euros des de la institució provincial als comptes del Partit Popular d’Alacant. En el seu escrit, els valencianistes reclamen que les despeses no justificades observades en l’auditoria del període 2015-2018 s’amplien fins als 446.175 euros. De fet, l’auditoria apunta clarament a més ingressos sobre sospita, fins i tot afirmant que es pagaven les línies de telèfon personals de membres del PP amb aquests ingressos. L’informe comptable posa en quarantena aquestes quantitats, però no reclama la seua devolució.
La coalició fa així un pas més en la seua lluita perquè el PP no siga l’únic partit en la institució al qual no se li fiscalitza l’ús dels diners públics que fa el seu grup polític i que es revertisca a les arques públiques aquelles quantitats que no han sigut gastades conforme a llei. Els valencianistes ja van denunciar davant el TCu, que Mazón va encarregar una auditoria sense competències per a això i evitar així acreditar l’ús de la subvenció pública com la resta de partits amb representació en la Diputació.
Aquesta auditoria analitza uns ingressos que estrictament eren per a qüestions vinculades al funcionament del Grup Popular en la institució, però que després d’anys de filibusterisme judicial s’ha aconseguit demostrar que el PP va multiplicar en el Nadal de 2015 per quatre la seua subvenció per a arribar a finançar fins al 99,60% de les seues despeses de partit. De moment l’auditoria, encarregada de forma forçada i a dit pel president de la institució, Carlos Mazón, confirma la disposició irregular de 45.339 euros des de la institució provincial als comptes del Partit Popular d’Alacant. En el seu escrit, els valencianistes denuncien que Mazón, fins a poc president del PP alacantí, hauria contractat aquesta auditoria per a minimitzar la quantitat de diners a retornar.
El Partit Popular va multiplicar per quatre, amb el suport del PSPV, les línies de subvencions als grups de la diputació en el Nadal de 2015 davant la pèrdua d’ingressos després de la crisi electoral del seu partit aqueix any. En total va aprovar una despesa per a aquest propòsit durant la legislatura de dos milions d’euros. Ara s’ha comprovat que aquest moviment estava desvinculat del funcionament del grup en la institució i en realitat es tractava d’una maniobra per a finançar el partit de manera irregular. El debat se situa ara sobre les quantitats d’ingrés fraudulent. Carlos Mazón s’aferra al resultat de l’auditoria que ha contractat a dit amb un cost de 15.000 euros per a la institució, Compromís demana per al PP el mateix tracte que per a qualsevol associació o municipi que incomple les bases d’una subvenció: la devolució dels diners.
“No ens acontentem en què se’ns haja donat la raó després de tot aquest temps sobre el finançament irregular del Partit Popular, l’objectiu és que es recupere el màxim possible dels diners desviats de manera irregular de la diputació als comptes del PP”, ha assenyalat el portaveu de Compromís en la institució, Gerard Fullana, qui també ha denunciat les pressions a les quals s’ha sotmès a l’advocat i treballador de Compromís que porta el cas.
Anticorrupció
Així mateix, s’ha facilitat a la Fiscalia Anticorrupció la mateixa auditoria, que fins i tot sent il·legal als ulls de Compromís, ve a confirmar que el vicepresident de la institució i alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, hauria incorregut en falsedat documental per a justificar l’ingrés dels 446.175 euros en els comptes del seu partit, delicte pel qual la coalició va denunciar Dolón.
La coalició valencianista amplia així també la seua denúncia inicial davant la fiscalia, en la qual es requeria al ministeri públic que investigara si Dolón hauria signat una sèrie de certificats que el seu contingut no s’ajusta a la realitat per a així evitar la fiscalització de les transferències irregulars al partit, entre 2015 i 2018, de 446.000 euros de diners públics. El portaveu del PP en la Diputació va signar cinc certificats on afirmava complir les bases de la subvenció sense aportar cap factura evitant així la fiscalització de la Intervenció. Posteriorment i durant cinc anys, va evitar portar els dictàmens de fiscalització dels ingressos al ple com era preceptiu amb la clara intenció d’evitar actes ferms recurribles. Tot això va obligar al grup Compromís a una complexa causa jurídica que va acabar el Tribunal de Comptes i la fiscalia, i que finalment va aconseguir que els informes dels ingressos de 2015 a 2018 hagen vist la llum aquest any 2021 i que hagen hagut de ser auditats aquest estiu.