Cultura, mobilitat, regressió de la costa, dependència i suport a l’agricultura i món rural concentren bona part de les modificacions proposades
València, 29 de novembre de 2021
Compromís ha plasmat en forma de més de 300 esmenes els seus recels cap a uns Pressupostos Generals de l’Estat que “no convencen” a bona part dels ciutadans. A més, a través de Carles Mulet, la coalició ha registrat esmenes procedents de formacions polítiques sense representació en les Corts Generals (com CHA, Coalició per Melilla i UPL) i col·lectius cívics, per citar-ne algunes.
El senador valencià ha recordat com l’Executiu persisteix en megaprojectes que, amb la informació de la qual hui ja disposem, suposen una aberració davant l’emergència climàtica que vivim, com l’ampliació del Port de València o el bypass que es pretén ampliar de manera traumàtica en municipis com Godella o Paterna. Per a això la formació ha plantejat esmenes alternatives, perquè aqueixos diners que serien agressius amb el territori, la sostenibilitat i la qualitat de vida revertisca en forma d’inversions que milloren la mobilitat de les persones, ja siga amb tren, autobús o metro.
En matèria agrícola i ramadera la coalició reclama fons per valor de 12,3 milions per a millorar la sanitat vegetal, on el ministeri no s’implica suficient al costat de la Conselleria; un Pla Estatal d’Educació Ambiental i diners per a la determinació de la representativitat de les organitzacions professionals agràries. En matèria fiscal la coalició planteja un tractament fiscal favorable en l’IRPF de les ajudes a la incorporación de jóvenes agricultors, bonificaciones a la contractació indefinida per reduir la jornada laboral dels treballadors; tipus impositius d’IVA el més baixos possibles, del 10%, per al gasoil professional agrari o per als béns i serveis utilitzats en la producció agrària i forestal i finalment per a la higiene femenina, les perruqueries i estètiques.
Infraestructures
Compromís defensarà al Senat així mateix recuperar fons per a les cessions de carreteres de titularitat estatal que han quedat sense partides per a la seua urbanització, per a la redacció de projecte s constructius com a enllaç Tavernes AP-7/N-332/CV-50, la millora urbana de la travessia de la N332 pel nucli urbà de Bellreguard i construcció de rotonda en accés nord al municipi (km 220), actuacions a la confluència de les carreteres CV-50 i CV-41 amb el barranc de la Casella, de l’Estret i Barxeta, en el terme d’Alzira, així com en Sagunt, on s’han presentat esmenes reclamant el tren de passatgers al Port, el soterrament de vies del tren, o l’enllaç a Sagunt des de l’AP7 Nord. Més al Sud els alcaldes exigeixen la conexió de l’autopista AP-7 amb la carretera N-332 a l’entorn de Pedreguer i Gata, millores en l’accés a València en l’entrada des de l’oest, pont de l’A3 sobre el Túria, el soterrament i millora de les dues línies de metro que travessen la comarca de l’Horta Oest oel suport als serveis de transport públic titularitat d’Entitats Locals.
La coalició ha requerit també en els PGE que el Govern no aplique el cobrament de peatges en les diferents autovies i autopistes (després de l’alliberament del seu peatge) i que estudie les alternatives per al manteniment i conservació de les mateixes en el marc de la distribució de fons dels actuals Pressupostos Generals de l’Estat, així com una aposta per fomentar la mobilitat a partir de la millora de la línia de Rodalia C3, València-Utiel-Camporrobles, el Tren de la Costa Gandia-Oliva-Dénia-Alacant o les vies verdes.
En matèria hídrica Compromís recorda que són nombrosos els reptes, des de la explotació i assumpció del cost de construcció de les dessaladoras de la Plana, els riscos d’inundació que es donen en séquies com la Bova, el Vaca o rambles com la d’Alcalà a Benicarló que posen en risc béns, infraestructures i persones quan hi ha avingudes d’aigua. Així mateix, reclama un plan especial per a l’estudi de canalitzacions del subsòl i filtracions en el barri antic de Xàtiva o la rehabilitació del riu Vinalopó al seu pas per Novelda.
Regressió de la costa
Unes altres de les esmenes tracten de prioritzar actuacions d’urgència i reposició d’arena a les platges en regressió com les de la Valldigna, Bellreguard o de defensa i regeneració en la costa sud de les comarques de Castelló, amb espigones i defenses a la Torre de la Sal i Nules. D’altra banda, entre les esmenes s’arreplega la petició de l’inici de tramitació de la cessió del centre de suboficials de Godella, la rehabilitació i creació de l’arxiu a la Casa Rafael Chirbes de Tavernes, com a residència d’arts i ciències humanes; el centre d’interpretació de la Cova del Bolomor, a Tavernes, el Pla Director castell de Sagunt i Millores a l’entorn del recinte o la construcció de l’Òrgan de Pedra a Novelda.
En matèria territorial les esmenes arrepleguen finalment fons per a l’Institut de les Llengües d’Extremadura i Acadèmia Aragonesa de la Llengua; per a la promoció i difussió de les llengües protegides per la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i que compensen el factor d’extrapeninsularidad. Finalment reclamen la creació d’un Fons incondicionat per a municipis risc de despoblació i exclusió financera, la bonificació impositiva a famílies amb fills que residisquen en el medi rural; per a incentivar la natalitat i assentament de població en el medi rural mitjançant bonificacions a l’IRPF i la creació de bosses d’habitatges residencials o millora de les telecomunicacions en la línia de la Proposició de Llei de Compromís que el Senat va aprovar per a la seua tramitació recentment.