El passat dimarts el compte oficial de l’Autoritat Portuària de València en Twitter @AutPortValencia va realitzar una publicació ofensiva contra la síndica a Les Corts i portaveu de Compromís per València, Papi Robles, que després va esborrar.
Arran d’açò el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha registrat una pregunta parlamentària dirigida al govern central per saber si considera que esta resposta de l’Autoritat Portuària de València en Twitter va ser inapropiada i contrària als principis de neutralitat i imparcialitat que han de regir el comportament de les institucions públiques.
Així mateix Compromís inquireix per quines mesures prendrà el Govern per a garantir que les institucions públiques, com és el cas d’esta autoritat portuària, no utilitzen els seus comptes oficials en xarxes socials per a difondre comentaris ofensius o desafortunats cap a partits polítics o candidats.
Segons explica Robles “lamentablement l’ús inadequat de comptes oficials en xarxes socials per part d’institucions públiques depenents del govern central no és un cas aïllat. En el passat s’han registrat situacions similars, com el cas del portaveu adjunt de Compromís, Vicent Marzà, al qual el compte oficial de Renfe en Twitter va insultar quan era Conseller d’Educació”.
“Este tipus de situacions poden generar desconfiança en la ciutadania sobre la capacitat de les institucions públiques per a actuar amb neutralitat. Per això, el govern central ha de responsabilitzar-se i explicar quines mesures s’han pres i quines mesures pensa prendre per a garantir que estes situacions no es repetisquen en el futur”.
“Açò ha passat -ha afegit Robles- en el context de l’actitud que està tenint l’Autoritat Portuària amb l’ampliació del Port de València, una aberració mediambiental que volen escometre passant per damunt de la ciutat, sense una declaració d’impacte ambiental actualitzada, atemptant contra els plantejaments de la lluita contra del canvi climàtic”.
Des de Compromís es considera que atenent al que està ocorrent és necessari que el Govern treballe en l’elaboració d’un protocol o codi de conducta que regule l’ús de les seues xarxes socials, amb l’objectiu d’evitar que estes situacions es repetisquen.
“Este tipus de comentaris, realitzats des d’un compte oficial d’una institució pública, poden ser percebuts com una falta d’imparcialitat i poden generar desconfiança en la ciutadania sobre la capacitat de les institucions públiques per a actuar amb neutralitat, per això, és important que el Govern analitze la situació i prenga mesures per a garantir el comportament ètic de les institucions”, ha conclòs Robles.