El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una proposició no de llei perquè el parlament valencià condemne la utilització partidista de les institucions i dels diners públics, i denuncie les guerres brutes contra partits polítics. A més, amb esta iniciativa s’insta l’Estat espanyol a investigar i depurar totes les responsabilitats respecte de la creació de proves falses per a manipular l’opinió pública.
Com explica la portaveu adjunta, Isaura Navarro, “durant anys el Govern d’Espanya, presumptament, ha estat investigant partits polítics al marge de la llei. Això és el que informen mitjans de comunicació respecte de l’últim mandat del Partit Popular, amb la gestió de l’expresident Mariano Rajoy”.
L’exministre de l’Interior del Govern d’Espanya, Jorge Fernández Díaz, hauria estat l’encarregat de rebre la informació de diferents unitats policials per a fabricar proves falses, que després filtraven als mitjans de comunicació per a crear una controlada consciencia social, mitjançant campanyes orquestrades, tot utilitzant els mitjans i els diners públics.
Esta informació vindria a completar la que l’excomissari espanyol del Cos Nacional de Policia, José Manuel Villarejo, ha estat incorporant a les diferents causes que manté amb la justícia, segons la qual s’han creat acusacions falses a través d’informació confidencial, elaborada per mandos corruptes i les clavegueres de l’Estat.
Esta actuació desenvolupada contra partits polítics i els seus representants, generada, presumptament, des del Govern d’Espanya en mans del PP, hauria utilitzat recursos públics, mitjans humans, materials i diners dels fons reservats per a intentar destruir a l’adversari, a través de campanyes per a manipular a l’opinió pública.
Fins i tot, segons es troba recollit a la causa Kitchen, la utilització de mitjans i recursos públics per a ús partidista implicaria el Partit Popular, com està investigant la Fiscalia Anticorrupció i com recentment, el propi Fernández Díaz, imputat en esta causa, ha reconegut.
Navarro recorda que “esta presumpta actuació duta a terme pel Partit Popular no és nova, ja que a hores d’ara es mantenen més de 30 causes obertes per suposada corrupció dels seus exdirigents i que al territori valencià va suposar un especial balafiament dels recursos públics durant més de dos dècades”.
“Per a acabar amb esta dinàmica, amb l’arribada del govern del Botànic en 2015, es va fer imprescindible la implementació de noves mesures de regeneració democràtica, que situaven la transparència en el lloc que li pertoca, com element inherent al mateix concepte de democràcia”.
Segons la parlamentària “esta tasca fonamental duta a terme en els darrers huit anys s’està tirant a perdre ara, després de l’arribada de Carlos Mazón a la Presidència de la Generalitat. La voluntat de Vox, el soci del PP al Consell, expressada públicament, és eliminar l’Agència Antifrau, un dels ens de control més importants amb què hem dotat a l’administració valenciana; seria intolerable que se’l carregaren. A més, detectem possibles incompliments de la Llei de Transparència en allò referent a l’elaboració del Pla de Govern en esta matèria, la convocatòria de les pertinents reunions del Consell Valencià de Transparència o la participació en l’Aliança per al Govern Obert. Hem presentat també iniciatives a les Corts perquè el govern valencià responga sobre els incompliments de la Llei de Transparència”.
“Des de Compromís denunciem la nova situació de devaluació de controls i l’opacitat, perquè això és el preludi de nous casos de corrupció i d’ús partidista de les institucions, com els que ara formen part de causes judicials. No podem permetre que tot això torne a passar”, ha conclòs Navarro.