Bota al contingut principal

El Clúster del Maestrat arriba a Europa impulsat per la denúncia de col·lectius ciutadans i socials, de la qual s’ha fet ressò Compromís. El projecte, que contempla la instal·lació de més de 125 aerogeneradors i dues plantes fotovoltaiques a la històrica comarca del Maestrat –situada entre Aragó i Castelló–, ha suscitat una forta oposició d’associacions locals i veïnals.

El pla inclou una línia d’evacuació l’estesa d’alta tensió de la qual travessaria municipis de la província de Castelló com Morella, els Ports i Cinctorres. A més, una part important dels aerogeneradors està prevista en zones protegides per la xarxa Natura 2000, cosa que ha generat preocupació entre col·lectius de defensa del territori.

En aquest context, l’eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà, ha assumit la causa al Parlament Europeu, afirmant que “el nostre escó és al servei de totes les lluites ciutadanes. No callarem davant de projectes que amenacen de devastar el nostre territori per interessos especulatius”. Marzà ha assenyalat especialment el fons d’inversions danès que finança aquest projecte.

En la seua intervenció a l’Eurocambra, Marzà ha recordat que “la nova directiva europea d’energies renovables insta els estats membres a planificar la ubicació d’aquestes instal·lacions de forma racional, evitant àrees protegides com la xarxa Natura 2000, i prioritzant les teulades i els terres degradats, justament el contrari del que s’està proposant a l’estat espanyol”.

A més, l’eurodiputat ha criticat la postura de la ministra Teresa Ribera, i ha advertit que “la responsable última de l’aprovació d’aquest megaprojecte serà també qui haja d’enfrontar les possibles sancions a Espanya per incomplir la normativa europea. “És com posar el llop a tenir cura de les ovelles”, fent referència al procediment d’infracció que la Comissió Europea manté obert contra Espanya per presumptes violacions de la directiva de la xarxa Natura 2000.