El portaveu d’Educació de Compromís a Les Corts, Gerard Fullana, ha presentat una denúncia a la Fiscalia per l’incompliment de la Conselleria d’Educació de la sentència ferma del TSJCV sobre els Acords d’augment de plantilles de professorat signats pel Govern de Botànic amb els sindicats.
Segons Gerard Fullana, “han passat massa mesos sense que els màxims responsables de la Conselleria hagen mogut ni un dit per a executar la sentència del TSJCV: que doten de 1898 docents les aules valencianes per a este curs. Esta setmana tampoc s’han convocat les places en les adjudicacions i el conseller Rovira s’està comportant com un pròfug de la justícia. Hui continua amb la seua il·legalitat reincident, per tant, és hora d’actuar”.
“I és que el govern de Mazón es creu per damunt del bé i del mal i no només ataca a l’educació pública, sinó que és capaç de cometre il·legalitats per retallar professorat”, ha afegit Gerard Fullana.
Conseqüències educatives i econòmiques irreparables
La denúncia de la coalició valencianista apel·la a indicis de què els màxims responsables de la Conselleria estan cometent prevaricació administrativa i desobediència judicial. Es per això que demana que s’òbriguen diligències d’investigació al respecte per part del Ministeri Fiscal.
Compromís remarca en la seua denúncia que l’incompliment de la resolució del tribunal durant quatre mesos ha tingut “efectes irreparables en dotzenes de milers d’alumnes”. En el cas del professorat no contractat, la presumpta prevaricació i desobediència dels alts càrrecs de la Conselleria ha generat ja efectes en la seus cotització pel fet que, en haver passat el 31 de desembre, no cobraran els mesos de l’estiu per part de l’Administració. “Hi ha un greuge per a la qualitat educativa evident, però els presumptes delictes comesos per la Conselleria de José Antonio Rovira poden derivar en condemnes de centenars de milers d’euros per a l’Administració”, ha destacat el diputat valencianista.
Des de la coalició s’explica que “la decisió inicial del conseller es va prendre com a resposta a la vaga educativa. Els delictes denunciats s’agreugen pel fet que hi hagen ja conseqüències socials per als afectats i econòmiques per a l’Administració, i podrien ser motiu de penes d’inhabilitació i inclús de presó”.
Fullana ha desvetllat que el TSJCV va emetre una interlocutòria on s’adverteix de forma contundent al conseller d’Educació. “No som els únics que hem avisat reiteradament a la Conselleria, el mateix TSJCV, la setmana passada, va obligar la Conselleria a determinar, amb noms i cognoms, els responsables de l’incompliment de la sentència. És molt greu”.
Cal recordar que els Acords de plantilles signats pel Govern del Botànic fixaven l’augment en 1.898 docents la plantilla de professorat a les aules valencianes per a arrancar este curs 2024-2025. El conseller d’Educació els va voler anul·lar, un dia després de la vaga educativa que es va realitzar el 23 de maig de l’any passat. En octubre de 2024, la Sala quarta contenciosa administrativa del TSJCV va emetre sentència ferma on s’oposava a la nul·litat dels Acords i obligava a la Conselleria d’Educació a augmentar el professorat a les aules valencianes.