• Cristina Domingo: “Al País Valencià el govern del PP ha apostat per este procés que és la forma més insostenible i perillosa de tractar el fem”
La candidata número 2 per València de Compromís-Equo, Cristina Domingo, ha avançat hui que la seua formació portarà al Congrés durant la propera legislatura una iniciativa per a prohibir la incineració de residus en tot l’estat.
Per a Domingo “la incineració de residus no és en absolut un procés net, com volen fer vore alguns governants com els del PP al País Valencià. Volen fer creure a la població que es tracta d’un procés industrial innocu, però la realitat és que els efectes contaminants d’este tipus de processos està demostrat i al final, cremar els residus, inclús amb les més avançades tècniques d’incineració, produïx fum i cendres que són més contaminants que en el seu origen per la seua alta concentració i per la seua composició i que són alliberats a l’atmosfera, acumulats en abocadors especials o reutilitzats de manera perillosa”.
“Els veïns d’aquelles poblacions amb incineradores als seus voltants han de conéixer les conseqüències per a la seua salut que açò pot comportar ja que la incineració és la forma més insostenible i perillosa de tractar els residus, ja que no els elimina, només els trasllada i dispersa, alliberant a l’atmosfera noves substàncies com dioxines, furans, metalls pesats i cendres que són molt més contaminants que els materials de partida i poden arribar a ser cancerígens. En este sentit cal destacar la conscienciació i mobilització que s’ha produït al municipi de l’Alcora per a evitar que es construisca una incineradora de residus en el seu terme”.
Segons Domingo “el govern del PP a terres valencianes ha seguit una estratègia de desistiment de funcions per a què es col•lapsen les plantes de gestió de residus i així plantejar com a única eixida viable la incineració del fem, que ja s’està produint en instal•lacions d’ empreses cimenteres”.
“I tot açò -ha afegit la candidata- a un cost econòmic que és inacceptable existint altres formes de tractar els residus, començant per la seua reducció en origen o el seu retorn a la cadena productiva com a matèria primera. Molta de la brossa que acaba en abocadors és perfectament reutilitzable i a més el seu correcte tractament genera ocupació, redueix l’impacte mediambiental i potencia un sector que està en alça i que ha de ser recolzat”.
“Des de Compromís-Equo considerem que la gestió dels residus ha de ser integral començant des de la cadena de producció per a reduir embalatges i continuar en la fase de consum per a aconseguir reduir, reutilitzar i separar. D’esta forma arribaríem a la fase de reciclat amb la menor quantitat possible de residus”.
“En este sentit també plantejarem al Congrés la instauració de sistemes no voluntaristes de recollida del fem, com ja es fa en altres països, que fomenten la separació d’origen i penalitzen les pràctiques insostenibles”, ha conclòs Domingo.