La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, defendrà el proper dijous 24 en la comissió de Governació i Administració Local de Les Corts Valencianes una proposició no de Llei del seu grup en què es proposa la modificació de la normativa vigent en quant a la visualització del número d’identificació dels agents de la Policia Nacional.
Esta iniciativa, que ha sigut presentada per Compromís tant al parlament valencià com al Congrés del Diputats a través del seu diputat Joan Baldoví, reclama tres mesures concretes, en primer lloc habilitar els uniformes i complements dels agents de la Policia Nacional, sense excepcions de cossos ni situacions, perquè puguen portar de forma ben visible el seu número d’identificació en qualsevol actuació que porten a terme, complint escrupolosament els Decrets, Ordres i Instruccions actuals.
Així mateix s’insta a modificar la normativa actual de forma que la interpretació de “visibilitat” no tinga dubte i així, el número d’identificació vaja serigrafiat o en tela amb material reflectant, i amb una mida de 5×10 centímetres, llegible de forma clara i inequívoca, com a mínim en l’esquena, en el pit i en el casc.
I finalment es reclama també que s’entenga com part de la uniformitat el número de identificació i així ser estrictes en l’aplicació del règim disciplinari per l’incompliment de la identificació obligatòria com a falta greu.
Segons Oltra “en els darrers mesos hem pogut comprovar com l’actuació de la Policia Nacional a la ciutat de València, en concret del cos d’antiavalots, va ser totalment desproporcionada en la seua violència cap a manifestants. Els xocs entre manifestants i policia van posar al descobert una sèrie de deficiències en alguns drets ciutadans com el d’identificar els agents davant possibles excessos de poder en les seues actuacions”.
“S’ha pogut detectar que en els cossos antiavalots es prescindeix, en moltes ocasions, del número d’identificació de forma visible a la roba, cosa que deixa el ciutadà en una situació d’indefensió per poder reclamar responsabilitats, cosa que contravé la normativa vigent que estableix que els ciutadans han de poder identificar inequívocament als funcionaris del Cos Nacional de Policia”.
Per a Oltra “s’ha d’acabar d’una vegada amb esta vulneració dels drets de la ciutadania. Un exemple de com s’hauria de situar correctament sobre l’uniforme el número d’identificació dels policies de manera que puga ser llegit sense dificultat i que pot il•lustrar el que nosaltres reclamem el tenim en la policia d’Alemanya on l’uniforme reglamentari presenta el número d’identificació a una mida ben gran serigrafiat tant en la part davantera com en l’esquena”.