Tres representants de l’oposició destaquen irregularitats insòlites, com ara formes de pagament en metàl•lic.
Representants de tota l’oposició valenciana han visitat hui el Consell d’Administració de RTVV per a analitzar els polèmics contractes de la productora Triskel amb l’ens públic. Rafael Xambó, membre del consell d’administració de RTVV designat per Compromís , Josep Moreno, portaveu de la comissió de control de RTVV pel PSPV; Marga Sanz, síndica d’EUPV a Les Corts; han destacat que cap càrrec de RTVV els ha rebut malgrat la importància dels contractes objectes de la visita, la qual cosa demostra un “absolut menyspreu cap a la tasca de fiscalització i control per part de l’oposició”. A més a més, els tres representants de l’oposició, han denunciat que tres dels quatre contractes que han analitzat no inclouen clàusules de confidencialitat però inclús així se’ls ha negat la possibilitat d’obtenir còpies. Així, els tres representants de l’oposició han signat i registrat un escrit adreçat al director general de RTVV, José López Jaraba, sol•licitant còpia dels contractes que no estiguen subjectes a clàusules de confidencialitat.
Els tres representants de l’oposició han destacat les nombroses irregularitats i fets directament insòlits, com ara la forma de pagament que estableix el contracte entre RTVV i la Televisión de Castilla y León SA: en efectiu metàl•lic. Una altra irregularitat inèdita és que la forma de pagament que estableix el contracte entre RTVV i Intereconomía Corporación SA, serà mitjançant la compensació de factures entre ambdues televisions. Els dos contractes amb les televisions autonòmiques de l’òrbita del PP es signen exactament el mateix dia.
També han recordat que José Luis Uribarri, imputat en el cas Gürtel, és conseller delegat de Televisión de Castilla y León SA.
Contractes
El 26 de juliol del 2011, RTVV i Triskel Audiovisual per 532.500 € (IVA exclòs). Mentre la resta de tv autonòmiques podran pagar amb material propi, RTVV haurà d’abonar més de 300.000 euros a Triskel per uns documentals que ni tan sols ha emès.
Al dia següent, un mitjà de comunicació anuncia la incorporació de Fernando Quintela a Canal 9. Cal recordar que Triskel comparteix domicili social amb altres productores vinculades a Quintela i en les quals participen altres socis de Triskel.
És absolutament ridícul i inversemblant des del punt de vista jurídic i mercantil que Triskel afirme recomprar per un valor de 276.000, un producte que és materialment impossible vendre a ningú ja que RTVV es reserva la capacitat de vendre els passes durant tres anys d’eixos documentals a tot el planeta. A més, es reserva en exclusiva la venda dels drets de qualsevol versió doblada del mateix documental.
És directament una operació de maquillatge davant del descobriment del frau que suposà el primer contracte. Per als representants de l’oposició, l’única explicació és que el PP ha donat ordres a les televisions de l’òrbita per a que donen empar a l’operació.
A l’octubre del 2011, amb motiu de l’emissió frustrada d’un documental sobre els GAL, es fa la primera denúncia per part de l’oposició. A partir d’eixe moment comença a fabricar-se el seguit de contractes posteriors.
El 28 d’octubre del 2011, RTVV i Intereconomia Corporación SA signen un contracte per un preu global de 60.000 euros amb una peculiar forma de pagament: mitjançant la compensació de factures entre ambdues televisions.
Posteriorment, el 13 de febrer, RTVV signa dos contractes: un amb Televisión de Castilla y León SA i un altre amb la televisió pública de Canàries. Els representants de l’oposició han criticat la inèdita forma de pagament del contracte amb la televisió a la qual està vinculat l’imputat Uribarri: en efectiu metàl•lic.
En conclusió, els tres representants de l’oposició han criticat la diferència entre el que van pagar els castellanolleonesos i els canaris respecte al cost final assumit per RTVV. A més a més, a hores d’ara dos d’eixos documentals continuen sense haver-se emès.