Bota al contingut principal

 

El grup parlamentari Compromís ha registrat una Proposició de Llei en les Corts Valencianes per a regular la prohibició de la fractura hidràulica (fracking) tant com a tècnica d’investigació com d’extracció d’hidrocarburs en tot el territori valencià.

 

La fractura hidràulica o fracking consisteix en la injecció de materials a pressió en el subsòl, principalment aigua i arena amb compostos químics amb l’objecte d’extraure hidrocarburs, com gas no convencional o petroli, continguts en jaciments formats per estrats de roques molt poc poroses i permeables.

 

Segons ha assenyalat el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “la fractura hidràulica està àmpliament qüestionada, tant pels efectes que puga ocasionar sobre la salut de les persones, com les afeccions mediambientals que d’ella puguen derivar-se. De fet al juny de 2011, la Comissió de Medi ambient, Salut Pública i Seguretat del Parlament Europeu ja va fer públic un informe en el qual es plantejaven importants interrogants sobre l’ús de la fractura hidràulica. També universitats i centres d’investigació, han alertat sobre els possibles efectes perniciosos d’aquesta tècnica en pous d’aigua potable”.

 

“En el nord i interior de les comarques de Castelló s’han projectat actuacions de fracking en quaranta municipis que, entre altres danys, podrien afectar greument a l’aqüífer del Maestrat. Des de Compromis exigim que s’antepose la salut de les persones, la conservació del medi ambient, i la preservació dels recursos naturals per açò proposem la prohibició d’aquestes pràctiques”.

 

Per a Ponce “la utilització del fracking en quaranta municipis de Castelló, com abans es va plantejar a la Safor-Valldigna, és exposar a la població i al medi ambient als riscos que es puguen derivar d’aquesta tècnica. El govern autonòmic disposa de les competències per a poder regular, i en aquest cas rebutjar, els permisos, ja que l’actuació es troba delimitada a l’àmbit terrestre exclusivament”.

 

Des de Compromís s’insta al govern del PP a no seguir aprofundint en un model energètic, contaminant, obsolet, i sense futur. “El potencial energètic del País Valencià està lligat a l’aposta per les energies renovables, on, a més dels beneficis comparatius enfront d’altres formes d’obtenció d’energia, per a la salut de les persones i el medi ambient, hem de recordar que es generen molts més llocs de treball”, ha conclòs Ponce.