Bota al contingut principal

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha explicat hui que “demanem un canvi del model de finançament per a ser nosaltres responsablement, i també cada comunitat autònoma, els que recaptem els recursos i puguem fer front als nostres serveis públics, una manera de garantir el nostre benestar i superar la greu situació que estem patint”. 

Morera ha realitzat estes declaracions durant la roda de premsa que ha ofert hui a Alacant junt a la també diputada de Compromís Mireia Mollà i el portaveu de la formació a Alacant, Tomàs Mestre.

En la presentació d’esta proposta, que rep el nom de ‘Concert Econòmic Responsable’, el síndic ha indicat que “els ciutadans valencians produïm al voltant de 23.000 milions d’euros i el Govern central ens transfereix al voltant d’uns 10.000 milions d’euros per atendre la nostra sanitat, educació, indústria, serveis socials, dependència, etc., que tenen un cost real de 16.000 milions d’euros”.

“Per tant, el que demanem és un canvi del model de finançament que fa a les comunitats autònomes responsables de la recaptació i, en conseqüència, provoca que es tinguen que preocupar de que hi haja ingressos”, ha detallat Enric Morera, que ha afegit que“després, cadascun d’estos territoris haurien de passar una part important per a que es puga fer front a les despeses generals”. 

Segons el portaveu de Compromís, per a qui els prop de dos anys de govern de Alberto Fabra han demostrat que “les seues receptes no aprofiten per a res i ens porten a la catàstrofe”“este model que presentem és una proposta per garantir el nostre benestar perquè darrere d’esta situació el que hi ha són persones que necessiten comptar amb uns recursos públics dignes”. 

“El concert econòmic responsable és una de les ferramentes que planteja Compromís per liderar l’alternativa, que no l’alternança, de cara a 2015”, ha destacat Morera, que ha subratllat que es tracta de “una alternativa potent, sòlida, que estem explicant i visualitzant als municipis on governem”. 

Per la seua banda, Mireia Mollà ha apuntat que “en les comarques d’Alacant estem patint una situació d’extrema gravetat perquè, d’una banda, ni els govern municipals dels PP, del que Alacant és un bon exemple, ni el Govern de la Generalitat reclamen les inversions en esta zona”, a més d’afegir que “el govern de Fabra està sotmès als postulats de Madrid i el Govern estatal no es preocupa pels problemes ciutadans”. 

Mollà ha recordat que “en el conjunt del territori valencià, la província d’Alacant és un actor secundari, però és que per al Govern de Madrid nosaltres ocupem el lloc 44 de 52 en matèria d’inversions, doncs cal destacar que, en el nostre cas, els PGE de 2013 inverteixen un 40 per cent menys per habitant de la mitjana estatal”. 

“Hi ha una discriminació que és evident i que no està sent compensada ni en els PGE ni en una reforma del sistema de finançament, gràcies als governs autonòmic i estatal que semblen haver tirat la tovallola”, ha sentenciat la diputada de Compromís, que ha assenyalat que “nosaltres reivindiquem la importància d’una província que és la quarta en número d’habitants, però també en aportacions al PIB”. 

Mireia Mollà ha afirmat que “hem demostrat la nostra capacitat d’emprendedurisme, les nostres indústries sempre han estat líders, la nostra agricultura és envejable, per tant, no entenem per què tracten de penalitzar-nos i davant esta manca de resposta per part dels diferents governs del PP, des de Compromís som la veu contundent que seguim exigint explicacions i reivindicant un tractament just”.