Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha anunciat aquest matí que la seua formació aportarà documentació a la Fiscalia, per a demostrar l’excessiu control dels partits majoritaris de les caixes d’estalvi. Segons Morera, “els que ara són notícia per cobrar sobresous, eren els responsables del desastre de les caixes d’estalvi, perdudes per a la ciutadania i arruïnades econòmicament perquè es va exercir en elles un control totalment polític i partidista, sense comptar amb els tècnics i els professionals. Per eixe motiu, i després d’haver tingut accés a cartes molt comprometedores, enviades per la direcció del PP a regidors, anem a posar en coneixement de la justícia aquestes pràctiques que, al nostre entendre, estan totalment fora de la llei i de l’ètica que ha de regir la vida pública”.

Compromís ha tingut accés a una missiva que, a l’abril de 2001, l’ara president del Senat, Pío García-Escudero, va enviar per error a un regidor d’una localitat de l’interior d’Alacant. En aquesta carta, el responsable d’organització dels populars demana màxima diligència a l’hora d’identificar als compromissaris que han d’anar a votar i triar als quai havien de ser consellers generals de Caja Madrid per part dels impositors. García-Escudero sol·licitava que s’esbrinara amb celeritat si aquests compromissaris eren “afins” al PP i, en aquest cas, se’ls havia d’instar al fet que donaren suport a la candidatura de “Participación Popular”, instigada pel PP. Si eixe compromissari votava l’opció dels populars, el PP s’encarregava de pagar-li totes les dietes i despeses que li ocasionara el viatge.

Aquestes comunicacions revelen alguna cosa “molt greu”, en opinió d’Enric Morera, qui ha recordat que des del PP, “han repetit fins a la sacietat que les caixes d’estalvi no estaven polititzades, la qual cosa es demostra que no és cert i que estaven totalment controlades pels partits majoritaris. En el cas de Caja Madrid, investigant una mica, se sap que el 25% dels consellers els triaven les corporacions municipals, és a dir, polítics. El 10% era triat per l’Assemblea de Madrid i un 28% era dels impositors, que quedaven agrupats entre “Participación Popular”, controlada pel PP i “Propuesta Socialista”, vinculada al PSOE. I el mateix que ha passat en Caja Madrid ha passat en la resta de caixes d’estalvi que hem perdut per culpa de la incompetència de decisions polítiques i partidistes, que no tècniques”.

Amb aquestes dades, “a més de demostrar l’excessiva politització de les caixes, també es demostra que aquestes entitats s’han usat per part dels grans partits com a llocs per a col·locar als seus alts dirigents o com a moneda de canvi. Per eixe motiu, anem a demanar a la justícia que investigue, que delimite si existeixen fets delictius i que es pose a disposició judicial a tot aquell que haja participat en aquestes operacions. En aquest sentit, i vista la documentació, més altres fets que han sigut publicats recentment, considerem que Pío García-Escudero ha de dimitir perquè ha participat en accions molt poc transparents i democràtiques, i no pot estar al capdavant d’altes institucions de l’Estat”, segons ha declarat Morera.