Bota al contingut principal

L’àrea d’Organització de la coalició ha realitzat un primer esborrany tècnic de primàries que fixarà criteris generals sobre el procés de tria de persones per candidatures municipals, nacionals, estatals i europees, amb les especificitats necessàries per cadascuna de les eleccions. 

La coalició Compromís continua endavant en el seu camí de consolidació com a cooperativa política oberta amb l’elaboració d’un document tècnic de primàries per triar les persones que han de formar part de les candidatures a les Corts Valencianes, les Corts Generals, el Parlament Europeu i els ajuntaments del País Valencià. En aquest sentit, l’àrea d’Organització, ampliada amb diverses persones expertes i voluntàries per a la redacció del reglament, ha realitzat un primer esborrany. Este document de criteris tècnics dona compliment a un manament explícit de les Normes i Bases de Compromís, que obliga a la celebració d’un procés de primàries per la tria de candidatures.

 

El document de criteris de primàries és un pas més cap a l’esperit de participació, obertura i les noves formes de fer política que vol portar a terme Compromís en el seu dia a dia. Ha de servir no només per escollir les millors persones per representar la ciutadania amb les idees valencianistes, d’esquerres i ecologistes de la coalició, sinó també per enfortir el projecte ampliant la seua base i promovent l’empoderament ciutadà sobre la política i els seus representants.

 

El text, que ha de ser aprovat pel Consell General de Compromís, en breu estarà en fase de consulta a les bases. Aquest primer esborrany tècnic serà debatut pels col·lectius comarcals i retornarà a la Comissió Executiva Nacional. Està previst que abans de l’estiu siga finalment aprovat. Si no hi ha novetats en el cicle electoral, la primera tria on s’aplicarien les primàries serà la llista al Parlament Europeu en 2014.

 

Tal i com assenyalen des de l’àrea d’Organització ampliada, el procés de primàries és tot un mecanisme que ha de regular la forma de triar llistes electorals, que inclou coses tan diverses com el sufragi passiu, el sufragi actiu, el mètode de tria, la forma de fer campanya electoral, la jornada electoral… Per tant, no és només una votació entre diferents candidats, que en determinats casos pot no ser necessària, sinó uns criteris globals per definir les candidatures.

 

El manament explícit de les Normes i Bases de Compromís és que el sistema de tria ha de ser mitjançant vot directe seguint el principi d’una persona, un vot. A l’esborrany, que està subjecte a modificacions, es preveu una obertura de la tria a la ciutadania que participe dels principis ideològics de la coalició, un sistema de llistes obertes per ordenar les persones candidates dins la llista, la introducció d’avals per poder presentar candidatures a llocs de rellevància i la garantia de la igualtat d’oportunitats entre les persones candidates.