Bota al contingut principal

El representant de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha presentat una Proposició No de Llei perquè l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA), recupere, com a mínim, el nivell de suport de 2012, després de la important retallada aplicada pel ministeri en el passat mes de març.

Segons argumenta Baldoví, “el sector citrícola valencià té en aquests moments una enorme preocupació per la sostenibilitat de l’actual sistema d’assegurances agràries combinats, una protecció molt implantada a les zones citrícoles valencianes i que l’any passat va suposar assegurar el 60% de la producció total. Sense anar més lluny, en la campanya de 2012, la producció va estar assegurada per un valor de 529 milions d’euros, la qual cosa demostra la importància d’aquest mecanisme de garantia de la renda i els agricultors”.

No obstant això, el Ministeri d’Agricultura va perpetrar una brutal retallada en el Pla d’Assegurances Agràries Combinades, pel que fa a la subvencions que aporta l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA). Per aquest motiu, segons ha informat Baldoví, “es trontolla la contractació des del sector agrari de les assegurances destinades a garantir la protecció de la seua renda davant fenòmens meteorològics no controlables per la seua banda, atès que s’ha incrementat de manera substancial el cost del segur, passant d’un preu més o menys assumible com a despesa de l’explotació, a ser un preu desorbitat i inassolible per a un sector econòmic que des de fa molts anys només té pèrdues”.

En la seua proposició no de llei, Baldoví també fa al·lusió a la franquícia que s’ha imposat en les assegurances, sense discriminar a particulars, explotacions prioritàries, professionals o organitzacions de productors. Aquesta franquícia, segons ha destacat el diputat de Compromís, “té una elevada incidència en la nostra citricultura per la dimensió de les explotacions, la qual cosa suposarà que es contractaran menys assegurances agràries”.

Per aquests motius, Baldoví ha insistit que es tracte aquest tema al Congrés, “perquè s’inste al Govern al fet que analitze amb fredor l’abast negatiu de les mesures adoptades per l’executiu de Rajoy, per la qual cosa exigim que cessen amb les retallades en les ajudes a l’agricultura, un sector productiu que pot ser molt rendible en aquests temps de crisis però que no rep ni les ajudes ni l’atenció suficient per part de les administracions per ser-ho”.