Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts una Proposició No de Llei per a instar al Consell a aprovar d’urgència la modificació pressupostària necessària per a finançar un pla per a lluitar contra la desnutrició infantil.

 

Compromís proposa establir un programa per garantir tres menjars decents al dia per als xiquets i xiquetes que viuen al territori valencià mitjançant l’obertura dels menjadors escolars durant el període de vacances, en els quals es servisca el desdejuni, dinar i berenar diaris i que complisca amb els criteris d’alimentació escolar bàsics.

 

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “ahir, en la sessió de control de Les Corts, li vam preguntar al President Fabra que anava a fer per a pal·liar les xifres de malnutrició i desnutrició infantil que pateixen xiquets al nostre territori i no vam rebre cap resposta”.

 

“Eixe silenci sobre esta problemàtica evidencia que Fabra no té com a prioritat la lluita perquè els xiquets i xiquetes al territori valencià tinguen una alimentació adequada, per això des de Compromís hem presentat esta iniciativa per a garantir-los tres menjars decents al dia”.

 

La finalització del curs escolar significa que molts menors no disposen de l’alimentació mínima diària, una situació intolerable en una societat de progrés, la riquesa del qual és inqüestionable. La pobresa s’acarnissa amb els més dèbils, els xiquets i xiquetes.

 

Ja s’han conegut casos de famílies que han hagut d’acudir caminant 3 quilòmetres a un desbordat menjador de la Casa de la Caritat de València amb els seus fills, en no poder fer front a la quantia a abonar per a gaudir del menjador escolar. El tancament dels centres escolars va a suposar que estos casos es multipliquen.

 

Segons l’estudi de la Fundació Bancaixa i l’IVIE: “La pobreza en España y sus comunidades autónomas. 2006-2011”, la pobresa s’ha incrementat substancialment en la Comunitat Valenciana entre el 2008 i el 2011, amb un increment del 40%. La taxa d’atur de llarga durada ha augmentat un 188% en el període 2006-2011.

 

En un Estat del Benestar l’administració té l’obligació de donar resposta a esta situació de necessitat, que afecta especialment els menors. El Consell ha d’actuar amb celeritat per a donar resposta a aquesta situació d’emergència social.

 

Per a Oltra “no podem permetre que hi haja ni un xiquet ni una xiqueta sense menjar adequat i suficient, no podem permetre que hi haja malnutrició i desnutrició infantil, i esta ha de ser la màxima prioritat de qualsevol govern d’una democràcia avançada de la Unió Europea. Xifres de desnutrició en el nostre territori ens situen en un món que no és el del nostre voltant”.

 

La iniciativa de Compromís reclama, en concret, aprovar d’urgència la modificació pressupostària necessària per posar en marxa com a màxim en el termini de set dies, el programa “Tres menjars decents al dia en l’escola” que garantisca l’obertura dels menjadors escolars durant el període de vacances, gestionats pels ajuntaments en col·laboració amb els centres escolars, en què es servisca el desdejuni, dinar i berenar diaris. Així mateix que la Generalitat financie el programa “Tres menjars decents al dia” per a menjadors municipals dirigits a menors no escolaritzats o els menors escolaritzats en centres sense menjador.

 

Compromís també reclama al Consell que els criteris d’ajudes per al menjador escolar 2013-2014 garantisquen la gratuïtat absoluta del servei de menjador escolar a l’inici del curs per a les famílies que tinguen una renda per càpita inferior al Salari Mínim Interprofesional. Així mateix que es garantisca que el  menjador escolar subvencionat per la Generalitat incloga el desdejuni, dinar i berenar diari, així com el pagament immediat del deute que la Generalitat té contret per la subvenció dels menjadors escolars dels centres educatius.