Bota al contingut principal

El ple de la Diputació de València, celebrat hui dimarts 18 de juny, no ha aprovat la moció presentada pel portaveu del grup Compromís, Emili Altur, per a dedicar una partida pressupostària a l’alimentació infantil, durant el període estival, de xiquets i xiquetes que durant el curs tan sols podien fer-ho als menjadors escolars. La moció presentada a la corporació provincial ja va ser aprovada al ple de maig de l’Ajuntament de València, a instàncies del grup municipal de Compromís.

Malgrat que aquesta moció va ser presentada el passat 4 de juny, un dia abans que la pròpia Diputació destinara una partida de 500.000 € per a fer front aquest problema, Compromís continua demanant que de forma urgent i immediata, s’establisquen mecanismes de relació amb els ajuntaments que salvaguarden la dignitat de les criatures i de les seues famílies i garantitze que tots els xiquets i xiquetes tinguen l’alimentació assegurada també en els mesos d’estiu, mesos en què no funciona el menjador de l’escola, i alhora, que s’habilite de forma immediata la partida pressupostària corresponent per fer front a les despeses que se deriven de la posada en funcionament d’aquesta proposta.

Segons UNICEF, a l’Estat espanyol hi ha més de 2.200.000 xiquets que estan per davall de llindar de la pobresa, i se situa en el lloc 26 de 29 respecte a la taxa de pobresa infantil. Les llars amb xiquets amb tots els seus membres adults en situació d’atur ha crescut un 120% entre els anys 2007 i 2010.

El portaveu de Compromís a la Diputació de València, Emili Altur, ha declarat que “els professionals del sector educatiu estan alertant que, cada vegada, són més els xiquets i xiquetes que no es porten l’esmorzar al col·legi, i fins i tot en el casos més greus, alguns d’ells el dinar és l’únic menjar que fan complet al dia. El menjador escolar per a totes i tots aquests xiquets ja ha deixat de funcionar. Recordem que la beca de menjador ja ha acabat o ha deixat de ser suficient per costejar eixa menjada, en ocasions l’única de molts xiquets i xiquetes”.

“Considerem -ha afegit Altur- que els ajuntaments haurien de tindre previst que és el que passarà amb eixos xiquets i xiquetes en risc d’exclusió social i com resoldrà aquesta problemàtica més pròpia d’un país subdesenvolupat que d’un país que es vol situar en el grup dels països del primer món”.

Per últim, el portaveu de Compromís a la corporació provincial ha declarat que, “en un context com l’actual, no pot ser que la pobresa infantil estiga invisible en el discurs polític, és per això que es fa especialment necessari posar als xiquets i xiquetes i a les seus famílies en el cor de l’agenda política”.