Bota al contingut principal

Enric Morera ha culpat al govern central, en concret al president Rodríguez Zapatero “d’una falta de lideratge important per a que s’acabe la guerra de l’aigua entre comunitats. Les sentències del Tribunal Constitucional diuen claríssimament que s’ha de legislar des del govern de l’Estat i les Corts Generals. Tenim un govern que es troba paralitzat i en fase terminal,  que no atén a les seues obligacions, fet  que ens perjudica constantment”. Estes són les primeres anàlisis que ha fet el portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, que considera que la Llei de l’Aigua de la comunitat veïna, “ha de ser contestada per les Corts Valencianes amb urgència”.

Així ha explicat també que “Castella-La Manxa  no han cessat ni un segon en les seues pretensions de deixar-nos sense aigua a les comarques valencianes, bé acabant amb el transvasament Tajo-Segura o bé quedant-se tota l’aigua del Xúquer”.  I ha recordat que “les sentències del Tribunal Constitucional han dictaminat que l’autoritat sobre l’aigua i el seu repartiment correspon a l’Estat i qualsevol vulneració en este sentit serà inconstitucional. Ara bé, el desgovern de Rodríguez Zapatero i la falta de rigor dels socialistes valencians, la seua falta de pes en el govern, provoquen situacions d’incertesa i preocupació per als usuaris de l’aigua i els interessos econòmics valencians”.

De fet, no sols Castella-La Manxa vol quedar-se l’aigua que necessiten les comarques valencianes, sinó que, a hores d’ara, es desconeix si el govern valencià ha donat compliment a un acord presentat per Compromís el passat mes d’abril i aprovat per unanimitat, pel qual les Corts es posicionaven en defensa dels regants valencians, als quals l’Ajuntament d’Albacete deu més d’un milió d’euros per fer ús de la quota valenciana i incomplint així el conveni d’Alarcón, signat en juliol de 2001.

L’acord, demanava a la Generalitat a que donara tot el seu suport institucional i polític als regants valencians i hui, nou mesos després, “la junta de comunitats de Castella-La Manxa continua violant, ignorant i incomplint l’acord signat per Bono i per Zaplana i Camps ha demostrat que és incapaç de parar-li els peus a Barreda”. Per tot això, el síndic de Compromís ha anunciat que presentarà una pregunta per a conéixer el grau de compliment de l’acord pres per unanimitat al parlament valencià, “pel qual també s’havia d’instar al govern central perquè vetlara pel compliment de l’acord d’Alarcón i, a hores d’ara, tampoc sabem si Camps ha fet això o ha abandonat als regants del Xúquer en la seua malaltissa obsessió de demanar les aigües de l’Ebre però no defensar les que ens pertanyen per ús i per història”, segons ha declarat Morera.

El portaveu valencianista s’ha mostrat este matí preocupat per la situació que patixen els regants del Xúquer i també per la nova ofensiva manxega contra el Tajo-Segura i el Xúquer. Segons Morera, “PSOE i PP van junts en este tema en Castella-La Manxa, van junts també en el Congrés i ací, el silenci d’eixos dos partits ens fa sospitar i témer el pitjor per als milers de llocs de treball que depenen del transvasament o del Xúquer”.