Bota al contingut principal

El diputat de Compromís ironitza que “ara que han descobert que el valencià ve de l’iber, els deu molestar que les Normes reconeguen clarament la unitat de la llengua”.

El diputat de Compromís per Castelló, Josep Maria Pañella, ha recordat que “fa mesos, les Corts vam aprovar iniciar el procediment de declaració com a Bé d’Interés Cultural de les Normes de Castelló; però, a hores d’ara, aquest acord encara no s’ha concretat en res. Fa tres mesos, la consellera d’Educació em va respondre a una pregunta parlamentària que aquesta declaració es trobava en la fase preceptiva d’emissió d’informes per part de diferents entitats. Però a hores d’ara, tres mesos després, la situació continua igual, i tanta lentitud comença a fer-se estranya”.

Pañella ha explicat que “davant d’aquest impasse, li he preguntat novament a la consellera si, passats tres mesos, s’han rebut aquests informes preceptius que contempla la Llei de Patrimoni Cultural; si és conscient que hi ha ja dos informes d’òrgans consultius, concretament l’AVL i la Universitat Jaume I, ambdós favorables a aquesta declaració; i quins tràmits més faltarien, segons ella, per a declarar-les BIC”.

El diputat de Compromís ha ironitzat, preguntant-se si “no serà que al PP, ara que vol fer-nos aprovar una increïble proposició on es diu que el valencià ve de l’iber, vol aturar aquest reconeixement de Bé d’Interés Cultural per a les Normes de Castelló, com una mena de venjança pel fet que aquestes Normes deixen ben clara, de manera explícita, la unitat de la llengua que parlem valencians, catalans i mallorquins. Segurament, enmig de tals mostres d’incultura i de negació de la filologia mundial, s’estimen més no donar-los el valor que els correspon a unes Normes que són una mostra de racionalitat i ciència davant de tant de desficaci”.