Bota al contingut principal

Totes les conselleries de la Generalitat Valenciana s’han coordinat per a oferir la mateixa resposta a una petició de documentació formulada pel síndic de Compromís, Enric Morera, sobre els contactes menors de l’administració valenciana. Els diferents departaments, s’escuden en la Sindicatura de Comptes per a dir que està tot auditat i així no lliurar cap document a Compromís.
 
Segons Morera, “ja es va notant la funció de coordinació de la nova secretària autonòmica de Fabra i si pensen que amb eixes respostes anem a callar-nos o anem a deixar de demanar informació, estan molt equivocats. Ara bé, la resposta que ens han donat les diferents conselleries és una contestació molt covard i, a més, el Síndic Major de Comptes té un seriós problema amb els consellers, que carreguen tot el pes dels contractes menors que han fet els diferents departaments de la Generalitat en la fiscalització que fa la sindicatura, un òrgan que sempre que ha fiscalitzat contractes menors ha fet apunts d’irregularitats i, en molts casos, ha dit que molts contractes menors no ho deurien de ser, i això és tal volta el que no vol el Consell que se sàpiga”.
 
El síndic de Compromís considera que és “una autèntica vergonya” que el vicepresident Ciscar i els consellers i conselleres Bonig, Català, Sánchez Zaplana, Buch, Moragues, Llombart i Castellano, “hagen contestat a una petició de documentació de Compromís amb la mateixa resposta, fent un copia i enganxa i coordinant-se d’una manera molt maquiavèl·lica per donar una mateixa versió i barrar el pas a la tasca fiscalitzadora pròpia de l’oposició”.
 
“En la resposta, diuen que segons l’article 39 de l’Estatut d’Autonomia atribueix a la Sindicatura de Comptes la tasca del control extern econòmic i pressupostari de l’activitat financera de la Generalitat, dels ens locals que hi ha en el seu territori i de la resta del sector públic valencià. Però dir que està tot bé i és correcte per negar expedients i documentació, és anar contra l’article 12 del Reglament de les Corts, on clarament diu que els diputats i diputades del parlament valencià tenen dret a sol·licitar i accedir a informació pública per a desenvolupar correctament la seua tasca. Caldria recordar a l’administració de Fabra que eixa pràctica de negar informació que han heretat de l’època de Camps, ja ha tingut contestació en els tribunals i ens ha donat la raó, perquè s’ha vulnerat la llei i els principis més bàsics al negar informació als diputats i diputades de Compromís”, segons el portaveu de la coalició valencianista, progressista i ecologista.
 
Morera, també ha recordat que en sessió de control, “el president Fabra va prometre fer públic un registre de contractes menors, la qual cosa es contradiu amb la resposta que ens han fet tots els consellers i conselleres i que demostren l’opacitat  d’un Consell que té por a la transparència i a la veritat. Si el dia 1 de juliol anava a entrar en vigència eixe registre de contractes, no entenem com al mes de juny les conselleries es posen d’acord per negar eixa informació”. En este sentit, i després de consultar la pàgina web de la Generalitat, es pot comprovar que no existeix cap enllaç directe a eixe Registre de Contractes Menors a dia de hui.