Bota al contingut principal

Compromís denuncia que Sanitat no pensa corregir els problemes denunciats pel Col·legi d’Infermers davant la Fiscalia.

La falta de recursos per atendre els pacients ha ocasionat que hagen de ser els propis sanitaris de Castelló qui empren els seus vehicles particulars per tot tipus d’assistència domiciliària en atenció primària. Aquest fet ha dut al Col·legi Oficial d’Infermeria a denunciar el cas davant la Fiscalia. Ara Compromís assegura que Sanitat no pensa corregir els problemes denunciats.

La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, va demanar al conseller de Sanitat, per mitjà d’una pregunta parlamentària, que donara una solució a la greu situació denunciada pel Col·legi Oficial d’Infermeria de Castelló, on la falta de recursos per atendre els pacients ocasiona que hagen de ser els propis sanitaris qui empren els seus vehicles particulars per tot tipus d’assistència domiciliària en atenció primària. El silenci de la Conselleria a les seues peticions els va obligar a denunciar el cas davant la Fiscalia.

A banda que aquesta despesa no es compense després (tot i que alguns desplaçaments puguen ser de grans distàncies), està el fet que els vehicles particulars no estiguen adaptats per dur tot el material necessari per atendre els pacients, no tenen cap garantia sanitària ni de seguretat, ja que no són vehicles medicalitzats, tal i com exigeix la legislació (llei 16/1987, d’ordenació de transports terrestres), han denunciat des de Compromís.

La resposta que dóna el Conseller de Sanitat es limita a recordar la legislació sobre l’estructura i funcionament sanitari ( Decret 74/2007), que sols exposa que els pacients tenen dret a atenció domiciliària, “però en cap cas especifica que això ha de ser a càrrec i amb els mitjans particulars dels professionals”, explica Oltra. Per al conseller, “que en tots els departaments disposen de maletins d’urgència amb material sanitari és suficient, i que són els sanitaris qui valoren el material a emprar, com si tot es tractara d’una simple decisió personal dels professionals”.

‘Insensibilitat’ del Consell

Per a Compromís, aquesta resposta demostra la ’insensibilitat’ del Conseller en les peticions dels professionals. “El problema no és que els professionals puguen triar i determinar quin material sanitari s’han d’endur en les seues eixides domiciliàries, sinó que aquestes eixides sols les poden fer amb els seus vehicles particulars, els quals no estan medicalitzats, i no són aptes per exemple de dur bombes d’oxigen; tot perquè després no hi haja cap assegurança per eixe ús, ni cap compensació per la despesa d’aquests desplaçaments, que el Conseller ho limite tot a la decisió personal dels professionals, demostra que o desconeix la realitat, o que no li preocupa el més mínim”, lamenta Oltra.