Bota al contingut principal

El diputat de Compromís diu que “reclamem ara la solidaritat en nom de la qual es van emportar durant tants anys molt més del que després ens retornaven”.

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha considerat “desastroses i enormement preocupants” les xifres de l’atur a les comarques de Castelló que ara s’han fet públiques. Pañella diu que “és inaceptable que tinguem un 32% de persones aturades, una xifra que s’acosta perillosament a les de zones històricament més castigades per l’atur, com són Andalusia i Extremadura”.

El diputat de Compromís ha assegurat que “93.000 aturats constitueixen un drama humà, personal i social, que la nostra societat no pot contemplar indiferent”. En aquest sentit, Pañella ha recordat que “durant molts anys, l’estat espanyol va recaptar a les nostres comarques, en concepte d’imposts, unes quantitats molt superiors a les que després ens retornava, en forma d’inversions o com a trasferències a les entitats. I això, llavors, en època de vaques grasses, ho justificava parlant-nos de solidaritat dels territoris que més teníem –fruit del nostre treball, recordem-ho, ningú no ens regalava res— cap a les autonomies més desfavorides. Però ara que la crisi ens colpeja amb particular cruesa, sembla que ningú ha de ser solidari amb nosaltres, que ens deixen a la nostra sort i, encara pitjor, des de l’estat es continua mantenint el dèficit històric entre el que recapta ací i el que inverteix o transfereix. És una curiosa forma de solidaritat, només unidireccional, nosaltres no podem mai ser receptors de solidaritat d’uns altres, ni quan van bé les coses, perquè llavors diuen que som rics, ni quan ens trobem en plena catàstrofe econòmica, ara sense cap explicació”.

Pañella ha lamentat “el trist paper que juga en aquest tema la Generalitat Valenciana governada pel PP, incapaç de plantar-se i donar un colp de puny damunt la taula, exigint els diners que ens corresponen per mirar de paliar aquesta desocupació gegant, i limitant-se a pidolar unes molles de pa als seus amos de Madrid, no siga que, si els parlen massa fort, es puguen ofendre. I, seguint el seu model, el comportament submís i resignat de la Diputació i els ajuntaments governats pel PP, que callen i, com a molt, reclamen amb la boca xicoteta alguna que altra ajuda, absolutament insuficient. I, mentrestant, el nombre d’homes i dones que es queden sense treball i veuen complicar-se més i més la seua vida continua en augment… fins i tot quan l’atur baixa arreu de l’estat”.