Bota al contingut principal

Joan Baldoví registra una proposició per a regular legalment la protecció dels aqüífers i evitar els perills del fracking en subsòls com el del Maestrat.

Compromís està decidit a aconseguir una regulació que protegisca els aqüífers dels perills del fracking. Per este motiu, després de l’informe dels tècnics de la comissió del fracking de la Diputació de Castelló, que recomana no autoritzar les prospeccions en esta zona pel “risc d’afecció en l’aqüífer juràssic del Maestrat”, Compromís ha formalitzat en el Congrés una Proposició No de Llei perquè es protegisquen estos actius hídrics subterranis, no sols els del Maestrat, sinó els de tot l’Estat.

En aquest sentit, el portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, recalca que els propis experts de la taula del fracking adverteixen en les seues conclusions del perill que suposa l’“absència de regulació específica” en matèria del fracking. Per això, a través del diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, s’ha enviat ha Madrid una proposició que pretén garantir una protecció rigorosa de les aigües subterrànies.

De fet, respecte a la importància de l’aqüífer del Maestrat, l’informe dels tècnics de la Diputació de Castelló indica que “aquest aqüífer regional kàrstic té una importància estratègica i gran rellevància ecològica i paisatgística”. A més, en les conclusions, el document subratlla que “donades les característiques hidrogeològiques del territori –El Maestrat-, hi ha risc d’afecció en l’aqüífer juràssic”.

En este sentit, el portaveu de Compromís en la Diputació diu que “es necessita una regulació ambiental rigorosa, per a evitar que puguen prosperar o tramitar-se projectes com els presentats a Castelló, que “revelen no sols absència de rigor científic en els aspectes geològics i hidrogeològics”, segons els propis tècnics.

Davant dels riscos que suposa el projecte del fracking i davant de la importància de les conclusions dels tècnics de la taula, Nomdedéu lamenta que “des del principi, el PSOE haja rebutjat aportar cap proposta de tècnics per a la seua constitució”. Nomdedéu, també censura que “el PP haja rebutjat que altres tècnics de prestigi nacional i internacional participaren en la taula per a donar major força a una proposta de regulació per a protegir l’aqüífer del Maestrat”.

Per això, Nomdedéu ha volgut reconéixer “la labor, la independència i el treball silenciós i seriós que han desenrotllat els tècnics que han compost la taula, a pesar de les possibles pressions polítiques o de l’opinió pública que hagen rebut”.