Bota al contingut principal

En la comissió d’Agricultura del Congrés que va tindre lloc ahir a Madrid el diputat de Compromís-Equo, Joan Baldoví, va interpel·lar el ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, per la situació del Pla de conca del Xúquer i la necessitat d’aprovar-lo de manera imminent per l’extrema situació en què es troba este riu.

En la seua intervenció Bladoví denuncià que “el riu Xúquer s’està morint. És un riu sobreexplotat i sense cabals ecològics. Aquest riu ha passat de ser ‘conca pilot’ per l’aplicació de la directiva marc de l’aigua a ‘furgó de cua en via morta’.

L’esborrany del nou pla hidrològic segueix en un calaix i el Xúquer és l’únic riu de la península el pla hidrològic del qual , ni tan sols ha eixit a consulta pública. Per este motiu el govern d’Espanya ha estat condemnat pel tribunal de justícia europeu per l’incompliment de la directiva marc de l’aigua. Una directiva exemplar l’objectiu de la qual és que els estats membre prenguen les mesures necessàries perquè totes les masses d’aigua -rius, aqüífers, llacs, aiguamolls i aigües costaneres- assolisquen un bon estat per a l’any 2015.

Baldoví va denunciar que aquest objectiu no serà possible i el govern central és el responsable. Un pla que havia d’haver-se aprovat al desembre de 2009 i que ja acumula més de 4 anys de retard.

El diputat de Compromís-Equo va instar al ministre Cañete a què no permeta que el riu Xúquer i l’Albufera continuen morint per la negligència i avarícia d’alguns i per enfrontaments territorials estèrils.

Baldoví exigí al ministre el compliment de la directiva marc de l’aigua i la seua aplicació “perquè al País Valencià, el Xúquer continua sense els cabals ecològics que exigeix ​​la llei d’aigües, amb els principals aqüífers sobreexplotats i molts d’ells contaminats per nitrats i fitosanitaris, amb un deteriorament progressiu i constatable dels ecosistemes aquàtics, que provoca pèrdues de biodiversitat en rius i llacs -un cas destacable és el de l’Albufera de València- i que també afecta negativament les fonts de subministrament d’aigua potable per a les poblacions de la conca, com està succeint en la comarca de la Ribera del Xúquer”.

El ministre Cañete va reconèixer que no s’han fet les coses bé amb el Xúquer i va assenyalar que fins i tot es van arribar a establir quotes de cabals d’aigua que no existien per aconseguir acords polítics entre diferents territoris. Per a Baldoví “esta afirmació del Ministre demostra com de mal s’ha actuat amb el Xúquer des de les diferents administracions governades per PP i PSOE”.

Cañete va assegurar que intentarà que es culminen els treballs sobre la conca del Xúquer abans que acabe el mes de juliol per iniciar la fase d’exposició pública del Pla.

PAC

Sobre la nova Política Agrària Comuna (PAC) Baldoví assenyalà que les dades demostren l’impacte negatiu que tindrà sobre l’agricultura valenciana. Segons destacà el diputat de Compromís-Equo “l’agricultura valenciana representa el 10% de la renda total agrària de l’estat però per contra dels 8.000 milions € d’ajudes que arriben a Espanya únicament 250 són per a l’agricultura valenciana, el que suposa un 3’1% del total. Una discriminació flagrant, evident i el que és més greu, una discriminació que ve de lluny i que va a continuar produint-se després de l’aprovació de la nova PAC”.