Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha denunciat hui que el Consell encara no ha iniciat ni tant sols la negociació amb el Ministeri de Foment per poder posar en vigor al País Valencià els ajuts contemplats en el Reial Decret 2013/2013, de 5 d’abril del Pla Estatal de foment del lloguer d’habitatges, la rehabilitació edificatòria i la regeneració i renovació urbanes 2013-2016, a pesar que aquest està en vigor des de la seua publicació en el BOE el 10 d’abril d’enguany.

Aquest nou pla recupera ajuts públics per al lloguer, la rehabilitació i obres en habitatges, després de l’eliminació dels anteriors com les subvencions  al inquilins o la renda bàsica d’emancipació. Per poder beneficiar els ciutadans d’aquestes ajudes primer s’ha de subscriure un conveni de col·laboració entre el govern central i cada autonomia.

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, va demanar, a través d’una petició de documentació en Les Corts, tindre accés a la còpia d’aquest conveni entre la Generalitat i el Ministeri de Foment. La resposta donada per la Consellera Bonig a aquesta petició de documentació és que després de quasi quatre mesos d’entrada en vigor d’aquest Pla Estatal, encara s’està pendent de l’inici de les negociacions, quan en moltes comunitats autònomes ja s’està treballant dels del primer dia en aquest sentit.

Es dóna el cas que en l’actualitat són milers els casos dels beneficiats d’anterior  ajuts a l’habitatge que no han rebut les subvencions a les quals tenien dret ( ajudes inquilins, rehabilitació, xec accés a l’habitatge..etc), i que el problema de l’habitatge continua sent un dels principals per a molt sectors de la població, on continua el drama dels desnonaments, de les clàusules sòl de les hipoteques, ..etc, i per contra, tot i tindre un nou Pla estatal amb un pressupost de 2.421 milions d’euros, es veu com la Generalitat no l’ha adoptat com a acció prioritària per intentar ajudar a ciutadans a l’accés o rehabilitació i regeneració de l’habitatge, aspecte aquest darrer que ajudaria a reviscolar en certa mesura el castigat sector de la construcció.

Per a Compromís, és inaudit que no hi haja a hores d’ara ni un inici de negociació, tot i ser un dels principals problemes socials i quan abans entre en vigor, abans més gent es podrà beneficiar. Ara el Consell no ha pagat 38,4 milions d’euros que havia d’haver avançat abans d’estiu als impagats dels plans de vivenda 2005-2008 i 2009-2011, i deixa passar un temps vital per a moltes persones per poder beneficiar-se ja del nou pla 2013-2016.