Bota al contingut principal

El síndic de Compromís en Les Corts, Enric Morera, i el diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví, han anunciat hui en roda de premsa la presentació d’una sèrie d’iniciatives parlamentaries per a garantir la seguretat ferroviària.

En concret Baldoví ha assenyalat que demà presentarà preguntes en el Congrés sobre els sistemes de seguretat de les línies convencionals del territori valencià per les que circulen trens d’alta velocitat, com és el cas de la línia entre València i Castelló i la línia entre València i Gandia.

Així mateix el diputat de Compromís-Equo preguntarà per la seguretat de la línia d’alta velocitat que arriba a Alacant, per les denuncies que han arribat a la coalició que asseguren que el tram entre Albacete i Alacant no compta amb els sistemes de seguretat que ha de tindre una línia com eixa.

De la mateixa manera Baldoví ha anunciat que es van a iniciar converses amb Izquierda Plural al Congrés per a registrat una petició de creació d’una comissió  independent sobre seguretat ferroviària, cosa per a la qual és necessita el recolzament de dos grups parlamentaris com a mínim.

Per a Baldoví “l’accident del metro de València ens va ensenyar un camí que no hem d’emprendre mai i és crear una comissió per a tancar-la en fals i carregar totes les responsabilitats en el maquinista, per això remarquem allò de què s’ha de posar en marxa una comissió amb experts independents en seguretat ferroviària, per a no caure en els mateixos errors de la comissió que tingué lloc en 2006 en el parlament valencià”.

“Entenem que amb la inversió multimilionària que s’ha fet en línies d’alta velocitat no es pot permetre que s’escatime en mesures de seguretat que garantisquen que no es produïsquen desgràcies com la d’ara a Galícia”.

Per la seua banda Morera ha assenyalat que “al territori valencià se’ns ha venut per part de distints governs l’arribada de trens d’alta velocitat a distintes poblacions, que circulen per vies convencionals. Des de Compromís volem saber si eixes línies compten amb els sistemes de seguretat recomanats per la Unió Europea per a l’alta velocitat, com és l’ERTMS, com ja s’ha reconegut que no estava diponible en la línia de l’accident de Galícia. No es pot fer dependre la seguretat d’estos combois de passatgers només de la perícia professional dels maquinistes, s’han d’instal·lar els millors sistemes de seguretat disponibles.”

Morera ha lamentat “l’oportunitat perduda per a millorar els paràmetres de la seguretat ferroviària que fou la comissió de l’accident del metro de València celebrada en Les Corts. Una comissió d’investigació parlamentària ha de servir per a assenyalar i posar en evidència qüestions que els governs han de corregir i en eixe sentit el fracàs d’eixa comissió d’investigació amanyada evità que es tragueren conclusions que ajudaren a millorar la seguretat de tot tipus de combois ferroviaris”.