Bota al contingut principal

A finals del passat mes de maig, part d’aquest edifici es va ensorrar, després de molt de temps en mal estat.

Davant de l’ensorrament parcial del convent dels Dominicans del Forcall, el passat mes de maig, el diputat autonòmic de Compromís, Josep Maria Pañella, preguntava a la Consellera d’Educació, Cultura i Esports pel valor històric i artístic que té aquest edifici, i si el Consell havia adoptat o pensava adoptar alguna mesura per ajudar a recuperar aquest immoble.

La resposta que dóna ara la Consellera Català es limita a dir que aquest convent és Bé de Rellevància Local enser un edifici religios anterior al 1940 (catalogació genèrica), però no explica el valor històric i artístic del mateix. I recorda la llei de Patrimoni Cultural Valencià, que diu que el propietari és el responsable del bé i ha de procurar la seua conservació i evitar el seu deteriorament.

Però la Conselleria oblida al mateix temps allò que diu l’article 9 de l’esmentada llei, on es remarca que els poders públics garantiran la protecció, manteniment i increment del patrimoni cultural valencià, i que es promourà, com a mitjà de promoure l’interés social, la seua conservació i restauració.

Per a Compromís, la falta d’interés de la Conselleria a col·laborar o promoure la recuperació d’aquest immoble demostra l’abandó al qual sotmet al patrimoni cultural i històric valencià. “És clar que és molt complicat actuar i invertir en tot el patrimoni cultural valencià, i en casos com els Béns de Rellevància Local, on es pot entrar en conflicte amb els propietaris, però en casos com aquest, després de caure una part de l’edifici, que no hi haja el més mínim interés o a col·laborar a instar els propietari a fer-ho és d’un falta de sensibilitat total”.

Pañella ha destacat que el manteniment i potenciació del patrimoni arquitectònic i històric en pobles de l’interior com és el cas del Forcall són vitals per atraure una mena de turísme per al qual el patrimoni és part indispensable.