Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha registrat perquè es debata a la Comissió de Foment del Congrés una proposició no de llei en què demana que el govern inicie un procés “urgent de revisió i modernització” del sistema de Rodalia, plantejant canvis com que l’abonament tinga en compte el nombre de viatges consumits en lloc del temps que porta vigent, i que s’utilitzen targetes magnètiques.

Segons el text, el servei de Rodalia pateix actualment d’alguns “punts febles” que el fan menys atractiu per als usuaris i, per tant, menys rendible econòmicament i social. No obstant això, millorant aquestes mancances es pot “fomentar un major ús d’aquest mitjà de transport i, al mateix temps, aconseguir un estalvi per a Renfe”, defensa el diputat valencià.

Per això, emplaça l’Executiu a posar en marxa una revisió i modernització “urgent” de les Rodalies a totes les comunitats autònomes on tinga competència, i exigeix ​​que el Ministeri de Foment done compte periòdicament al Congrés de les mesures que es posen en marxa per millorar el transport públic i fer-lo més sostenible.

SUPORT FÍSIC MÉS MODERN

Entre les propostes concretes que esmenta Baldoví destaca la necessitat d’implantar la targeta magnètica en el servei de Rodalia amb l’objectiu de “modernitzar el suport físic dels bitllets” i de “estalviar substancialment en l’expedició dels abonaments de cartró, evitant a més el seu deteriorament”.

Per a això, suggereix “copiar el model implantat en grans ciutats de l’Estat i també d’Europa mitjançant el qual els usuaris disposen d’una targeta magnètica recarregable, que s’adquireixen en estancs i quioscos i que es poden recarregar amb el nombre de viatges que es necessiten”.

No obstant això, Baldoví també creu que “la millor manera” per promoure l’ús del Rodalia és “donar facilitats” als seus usuaris a l’hora d’accedir als bons de viatges, un dels principals errors de l’actual sistema al seu entendre ja que “en l’actualitat Renfe només ofereix la possibilitat de contractar abonaments mensuals limitats (d’anada i tornada diària i de dilluns a divendres), mensuals il·limitats (anada i tornada il·limitada, de dilluns a divendres) i d’estudiants”.

“Les tarifes de Rodalia, cada dia més elevades, només fan rendible l’ús del tren als usuaris en viatges puntuals o bé, si es fa ús d’un abonament. Però, en l’actualitat, Renfe només permet que aquests abonaments siguen exclusivament mensuals, excloent la possibilitat d’explorar altres opcions, com els abonaments setmanals i quinzenals, per afavorir l’ús del tren”, lamenta el diputat.

Per això, demana que s’implanten aquest tipus de bons de caràcter setmanal o quinzenal, limitats i il·limitats com funciona amb els mensuals, i que també que es cree un abonament que tinga en compte els viatges consumits i “que no tinga una extinció en un període de temps com passa en l’actualitat”.