Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en matèria lingüística i cultural, Josep Maria Pañella, ha denunciat “la preocupant onada de repressió, marginació i persecució als ciutadans i ciutadanes que parlen valencià, que pateixen la violació sistemàtica dels seus drets lingüístics per part d’empreses privades, d’agents de cossos i forces de seguretat de l’estat i també per funcionaris de l’admnistració de Justícia”.

Per eixos motius, Pañella ha anunciat que ha registrat una sèrie de preguntes perquè el conseller Castellano comparega en les Corts “i done explicacions de per què se li permet a un secretari judicial de Vinaròs no acceptar les demandes que registren alguns advocats en valencià, infringint la legislació i obviant que el valencià és una llengua oficial i també vàlida per a la justícia”.

“Volem saber si el conseller té constància d’eixos fets i què pensa fer. Per altra banda, des de Compromís també anunciem que anem a demanar la compareixença en les Corts Valencianes de la delegada del Govern en la Comunitat, Paula Sánchez de León, perquè explique si s’han pres mesures contra els atacs als parlants del valencià, uns atacs que provenen d’agents de les forces del l’ordre i que en ple segle XXI i en una societat democràtica no haurien de passar”, segons ha declarat el parlamentari de Compromís per Castelló.

Pañella ha recordat fets com les denúncies falses de agents de la guàrdia civil “a persones que els parlaven en valencià, les agressions d’agents privats a valencianoparlants en l’Arenal Sound de Borriana i, hui mateix, la policia nacional ha recriminat a un ciuatadà, militant de Compromís, en ple centre de València pel fet d’adreçar-se als agents en valencià”.

El darrer cas, este matí, ha passat al carrer Archena de València, prop de la ciutat administrativa 9 d’Octubre, quan uns agents han exigit a un ciutadà que els donara tots els objectes que portara damunt i que s’identificara. En el moment que el ciutadà ha preguntat en valencià que per quina raó se li exigia això, el tracte dels policies cap a esta persona ha estat totalment vexatori. De fet, el jove ha enviat un escrit a la Direcció General de la Policia, informant dels fets, i des de Compromís tambié faran arribar el cas al Ministeri de l’Interior, mitjançant el diputat Joan Baldoví.

Segons Pañella, “són fet inadmissibles que contiuen passant perquè els responsables polítics de les diferents administracions públiques no prenen les mesures adients. Quan denuncien, insulten o neguen poder usar el valencià a qualsevol persona, es demostra que el PP no és un partit ni valencià ni valencianista i per això demanem compareixences, demanem explicacions i demanem la depuració de responsabilitats”.