Bota al contingut principal

El representant de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, presentarà una proposició no de llei en la cambra baixa per a instar a RTVE a què, en cap cas, “es retransmeten corregudes de bous en horari infantil, amb la finalitat de protegir als menors de la visualització d’imatges en les quals s’exerceix violència contra els animals”.

També, Baldoví també proposarà en el Congrés que es condemne la decisió de l’actual direcció de RTVE d’incomplir el seu propi Manual d’Estil, “prioritzant la retransmissió de la festa dels bous enfront de la protecció dels xiquets”.

La iniciativa de Compromís sorgeix perquè el Manual d’Estil per als professionals de RTVE és molt clar quant a la programació en horari infantil i també respecte a l’emissió d’imatges on s’arreplegue el maltractament animal.

Segons l’apartat 5.9 de dita manual d’estil:

5.9. Violència amb animals
Imatges evitables per als xiquets. Els xiquets poden veure amb angoixa la violència exercida sobre animals pel que hem d’evitar-li-la per tots els mitjans. En les escenes de caça i les de la matança domèstica d’animals per a l’alimentació s’han d’evitar els aspectes més sagnants, de manera que no es veja ni senta el sofriment dels sacrificats.

I quant a l’horari infantil disposa el següent:

5.2.2. Hores i dies de major presència infantil
Edats. A l’efecte d’aquestes pautes són xiquets els menors de 15 anys i adolescents els que tenen una edat superior a 15 i inferior a 18. Xiquets i adolescents integren el col•lectiu de menors d’edat.
Horaris. L’horari infantil s’estén des de les 6 fins a les 22 hores. Durant eixe temps i per imperatiu legal no es podran emetre en RTVE programes, escenes o missatges que puguen perjudicar el desenvolupament físic, mental o moral dels menors i, en particular, programes que incloguen escenes de pornografia o violència gratuïta.
Franges reforçades. La Llei General de la Comunicació audiovisual estableix tres franges de protecció reforçada per al públic infantil, entenent per tal als menors de tretze anys: entre les 8 i les 9 hores i entre les 17 i les 20 hores en dies laborables i entre les 9 i les 12 hores dissabtes, diumenges i festes d’àmbit estatal. La franja de protecció reforçada de dissabtes i diumenges serà aplicable els dies 1 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 12 d’octubre, 1 de novembre i 6,8 i 25 de desembre.

No obstant això, des de RTVE s’ha fet cas omís a la normativa que regeix les formes d’actuar dels professionals de la casa i, “l’actual President de la Corporació ha fet públic que TVE va a emetre en ple horari infantil, el pròxim 1 de setembre, una correguda de bous en la qual resulta evident que s’exerceix violència contra els animals”, segons Baldoví, qui considera també que “és molt greu que el president d’una radiotelevisió pública no tinga coneixement de la normativa interna i ni del manual d’estil professional, la qual cosa demostra el grau de politització dels càrrecs que atorga el PP en organismes on haurien d’estar professionals del sector altament qualificats per a aconseguir una televisió pública, de qualitat i per a tots els públics, alguna cosa que evidentment no passa”.