Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha presentat hui a Madrid una denúncia davant la Fiscalia del Tribunal de Comptes pel desviament de fons d’ajudes finalistes a autònoms i emprenedors per part de la Generalitat Valenciana.
 
Segons s’assegura en la denúncia signada per Oltra i el diputat de Compromís, Fran Ferri, el Servei Públic d’Ocupació Estatal distribueix territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades amb càrrec als pressupostos generals de l’ Estat. En concret, per a l’exercici econòmic 2011, el 12 d’abril de 2011 va ser publicada al BOE l’Ordre TIN/887/2011 per la qual es distribueixen territorialment subvencions per a autònoms i emprenedors per a la seua gestió per les comunitats autònomes amb competències assumides.
 
Segons l’informe del Síndic de Comptes sobre els comptes de l’exercici 2011 del Servei Valencià d’Ocupació i Formació (SERVOF) en el cas de la Generalitat Valenciana aquests fons finalistes són ingressats en comptes bancaris de la Generalitat, i no en comptes propis del SERVOF. Per tant, els diners públics una vegada transferits per l’estat haurien de ser novament transferit de la Generalitat al SERVOF donat el caràcter finalista dels mateixos.
 
Segons aquest informe, a 31 de desembre de 2011, l’Estat havia pagat la totalitat dels fons corresponents a la citada Ordre TIN/887/2011. No obstant això, a data de l’elaboració de l’informe la Sindicatura afirma que la Generalitat encara no havia transferit als comptes del SERVEF 239.876.787 euros dels fons que l’estat sí que li havia transferit. Aquesta situació s’ha traduït en impagaments per part del SERVEF de les ajudes publicades des de l’any 2011 fins a l’actualitat.
 
Segons ha assegurat Oltra “el Consell ha utilitzat aquests fons atorgats pel govern central a pagar altres deutes i forats financers que tenia. Aquests diners que són finalistes i provenen de fons europeus no ha arribat als beneficiaris de les ajudes, ofegant en molts casos projectes que comptaven amb aquesta ajuda per al seu funcionament”.
 
“Des de Compromís entenem que uns diners finalistes no poden ser retinguts i desviats per afrontar altres qüestions, el govern valencià estava obligat a utilitzar-los per a la finalitat per la qual se li havien transferit. Per això hem demanat a la Fiscalia del Tribunal de Comptes que actue i investigue on estan aquests diners que l’estat va transferir però que mai van arribar als seus destinataris finals i es depuren les responsabilitats polítiques, comptables i penals, si n’hi ha, d’aquells que han fet aquest mal ús dels diners públics”.