Bota al contingut principal

Malgrat que les comarques del Nord costaneres, on es troben els hospitals públics, durant els mesos de l’estiu veuen multiplicada la seua població gràcies al turisme estacional d’altres comarques o territoris de l’Estat, el Consell ha procedit a tancar plantes i deixar sense ús centenar de llits hospitalaris durant els mesos de juliol, agost i setembre.

La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, va demanar saber el número de plantes tancades en cada hospital, i el numero de llits retallats. Respecte al número de plantes, el Conseller de Sanitat no ha donat xifres.

Per al coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, Carles Mulet, “l’excusa que donen és “optimitzar recursos humans i materials”, és a dir, no cobrir ni una sola suplència per vacances, ens trobem casos escandalosos, com el de l’hospital de la Magdalena, on a l’agost han llevat 112 dels 204 llits existent o Vila-real, on s’ha tancat una quarta part de l’atenció”.

“Es veu que a l’estiu “no toca” posar-se malalt, i s’ha d’esperar fins a l’octubre. Tot açò és una part més de la política de desmantellament del sistema sanitari públic, on cal recordar que les comarques de Castelló tenen unes xifres de un llit per mil habitants, deplorable, en la cua de la resta de l’Estat i de les societats avançades, ja que comptant fins i tot amb les xifres de la sanitat privada, no arribem a 3 llits per 1.000 habitants, quan l’Organització Mundial de la Salut recomana un mínim de 8 llits per cada 1.000”, diu Mulet.

Segons Mulet, “si Castelló ha de ser un referent turístic, no podem desmantellar durant l’estiu tots els hospitals públics, ja que la imatge que se’ns vol vendre d’un descens de població per les vacances és fals; la major part dels castellonencs que tenen segona residència estival, la tenen dins de la mateixa demarcació comarcal, i hauran d’acudir als mateixos hospitals de referència, a més són milers els estiuejants d’altres comarques que vénen a Castelló, i tenen el dret a rebre assistència sanitària”.