Bota al contingut principal

Hui és el dia internacional de les llengües a Europa, un dia en el que cal recordar i reivindicar la pluralitat lingüística, que és el que enriqueix a l’Unió Europea culturalment. L’estat espanyol, però, sembla ser l’únic estat membre que, en compte d’estar ben orgullós per la seua pluralitat de llengües i cultures, es dedica a perseguir-les i a maltractar els seus parlants. Segons el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, “hui és un bon dia perquè tota la Unió Europea fixe els seus ulls al País Valencià, on un ciutadà està condemnat a anar a la presó pel delicte d’adreçar-se en la seua llengua a uns agents de les forces de seguretat de l’estat”.

Segons Baldoví, “des de Compromís volem demostrar la nostra total solidaritat amb Carles Mateu, el veí d’Almenara que va patir una retenció il•legal i vexacions per part de la guàrdia civil pel fet de parlar en valencià, amb total normalitat i educació a dos agents. Este ciutadà, va ser denunciat falsament i el jutge li va donar la raó, i ara, per un recurs de la Fiscalia, Carles Mateu té una condemna de sis mesos per negar-se a parlar en castellà, quan estava en tot el seu dret de parlar en valencià i els agents tenien l’obligació, almenys, de respectar la llibertat d’un ciutadà, cosa que no va passar”.

Cal recordar que, en passar els fets, el nostre diputat al Congrés, Joan Baldoví, va formular unes preguntes al ministre de l’Interior i, la resposta oferida va ser la mateixa que la que donaren els agents i que, curiosament, el jutge no es va creure i per això va absoldre a Mateu. Segons Baldoví, “encobrint a aquells agents que no fan bé les seues funcions, el ministeri no fa cap favor a la defensa de les llibertats constitucionals ni a la democràcia. Lamentem el posicionament del ministre amb aquells que reprimeixen l’ús de les llengües oficials dels territoris, com lamentem i molt que no s’haja obert una investigació per a depurar responsabilitats al respecte”.

De fet, hui Baldoví en el ple del Congrés també ha parlat del cas de Carles Mateu i ha denunciat en la seua intervenció la barbaritat que suposaria que un ciutadà valencià “puguera anar a la presó per l’únic delicte d’expressar-se en la seua llengua. L’actuació de la Fiscalia en este cas és molt deplorable, més encara en una audiència provincial on haurien d’estar més pendents de casos de corrupció que s’allarguen des de fa dècades, però certs cognoms pesen molt en eixe tribunal, pel que sembla. Ara, li preguntarem al ministre de Justícia pel cas, perquè si Carles Mateu va a la presó per fet de parlar en valencià, l’estat espanyol estarà posant-se al nivell de dictadures del tercer món”.

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha fet una crida per a que els militants i simpatitzants de la coalició participen activament en la concentració que s’ha convocat per a demà, divendres 27 de setembre a les 20.30 hores a la Plaça del 8 de Març d’Almenara, la població de Carles Mateu.