Bota al contingut principal

El diputat de Compromís ironitza: “els agricultors, quan hagen de liquidar els deutes, podran dir que no paguen però que tenen “intenció de pagar”?

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha qualificat d’”antològica” la resposta “que em dóna el conseller d’Agricultura quan li pregunte pels pagaments als llauradors i ramaders de les subvencions que els deu. La pregunta la vaig fer perquè el Síndic de Greuges s’havia adreçat al govern valencià, fent-se ressò de la queixa d’aquestes persones afectades, mitjançant els sindicats agraris, i qualificant de “excessiu retard” el que duia l’administració autonòmica respecte als pagaments”.

“La resposta de la conselleria és per a emmarcar-la”, diu Pañella. “Després de ratificar que “sempre tenim en compte les recomanacions que ens fa el Síndic” –només faltaria que reconegueren que no les tenen en compte!— diu que “és objectiu prioritari d’esta Conselleria agilitzar tot el possible el pagament d’ajudes”, però que aquestes no s’han pogut pagar “per la greu situació econòmica i financera que està travessant la Comunitat Valenciana”. I ja està, i es queden tan amples. A partir d’ara, supose que pretenen que, quan un dels llauradors i ramaders afectats per aquests impagaments vaja a adquirir un producte o a pagar un deute, s’haurà de limitar a dir-li al venedor “tinc intenció de pagar-li”, sense donar-li més explicacions. Sincerament, no crec que aquesta afirmació funcione com a moneda de pagament, tal i com pretén el Consell del PP”.

El diputat de Compromís ha dit que “els pressupostos de la Generalitat es voten i s’aproven per a alguna cosa, o almenys això se suposa. Si hi ha una partida consignada per a aquestes ajudes, l’obligació del conseller és de pagar-les dins d’un termini raonable, com li exigeix el Síndic, i deixar-se de divagacions sobre respecte i intencions, que no duen enlloc. Ben al contrari, a la segona part de la nostre pregunta, ben clara, ”quina és la data prevista per a pagar les subvencions?”, es limita, com sempre, a donar la callada per resposta. I tot sembla indicar que així seguirem fins que l’any 2015 la ciutadania els passe comptes, i els aparte democràticament del poder”.