Bota al contingut principal

El diputat de Compromís demana també “instar l’Ajuntament i la Diputació de Castelló a cedir-li per a aquesta finalitat al ministeri de Cultura l’antic Col·legi Universitari”.

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha presentat a les Corts “una Proposició No de Llei per a que insten el govern espanyol a incloure en els pressupostos del 2014 una partida destinada a redactar i executar el projecte d’Arxiu Històric Provincial, una antiga reivindicació dels investigadors i dels estudiosos castellonencs”.

Pañella ha recordat que “durant els anys 2010 i 2011, aquest projecte va tindre dotació pressupostària, en la partida assignada a la Gerència d’Infraestructures i Equipaments; però el desacord existent entre l’Ajuntament i la Diputació, per una banda, i el ministeri de Cultura, per l’altra, -que, recordem-ho, tenien llavors colors polítics diferents- respecte a la cessió dels terrenys de l’antic Col·legi Universitari, on està prevista la seua creació, va impedir que aquestes negociacions arribaren a bon port. Ara, en canvi, quan totes tres administracions estan en mans del PP, i l’acord seria més fàcil, no es preveu cap dotació per a la seua creació, tot i tindre disponible un arxiu considerable, que caldria ordenar i catalogar, i conservar-lo i posar-lo a disposició dels investigadors en un edifici digne i ben preparat”.

Justament per això, el diputat de Compromís proposa que les Corts “insten igualment l’Ajuntament i la Diputació de Castelló a arribar a un acord amb el ministeri de Cultura per a la cessió d’aquest edifici, condicionada a la creació en ell de l’Arxiu Històric Provincial. Si per una banda s’arribara a aquest acord, ara que no hi ha inconvenients de tipus partidista, i per l’altra el govern espanyol acceptara incloure una partida suficient als pressupostos del 2014 per a l’execució d’aquest projecte, Castelló podria tindre finalment en poc de temps un Arxiu Històric Provincial digne, com li correspon. I des de Compromís, que ens importen ben poc les picabaralles entre els dos partits estatals, estem plenament disposats a treballar per a aconseguir-ho. Per desgràcia, molt ens temem que ara que ja no tenen excuses d’enfrontaments entre partits, ara gastaran la crisi com a excusa –ja sabem que diners n’hi ha sempre, quan els convé— per a aturar aquesta exigència de Castelló”.