Anar directament a les notícies

Nomdedéu porta al Ple de la Diputació l’exigència de la paralització definitiva i desmantellament de Castor

Publicat el en Medi Ambient

Compromís elevarà a totes les institucions proposades per a la paralització definitiva i el desmantellament del Castor, com ja ha fet a Vinaròs, la Jana i en altres municipis del Maestrat.

Nomdedéu: “El BLOC-Compromís va ser l’únic partit de Vinaròs que va rebutjar el Castor. Si PP i PSOE volen discutir qui és el responsable del Castor, que ho facen, però esperem que tinguen sensibilitat i que, abans, se sumen a Compromís i demanen la paralització definitiva”.

Compromís portarà el debat sobre el Castor al pròxim ple de la Diputació. Així ho ha anunciat el portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu, qui ha detallat que ja ha presentat en la Diputació de Castelló una moció per a exigir la paralització definitiva del Castor i el desmantellament de la plataforma.

“Davant dels riscos evidents de reobrir la infraestructura, el clamor social i el temor generat al Maestrat, la Diputació ha de ser sensible al que demanda la ciutadania i tindre valentia política per a reclamar el tancament definitiu de la planta”, explica el portaveu de Compromís.

La proposta, que sorgix del treball coordinat amb el col·lectiu de BLOC-Compromís a Vinaròs –que ja ha presentat la moció per a exigir el tancament permanent- i amb els col·lectius dels Ports i l’Alt i Baix Maestrat –també s’ha presentat la proposta en la Jana.- reclama al Govern d’Espanya “la paralització definitiva i permanent del magatzem de gas submarí Castor i el seu posterior desmantellament ja que la seua posada en funcionament no oferix cap certesa ni seguretat que no es tornen a reproduir els terratrèmols, de la mateixa magnitud o superior”.

Nomdedéu insta al PP i al PSOE a tindre sensibilitat cap a la petició unànime del Maestrat i dels seus veïns i veïnes, que vénen reclamant el tancament definitiu en manifestacions, cadenes humanes, concentracions…

“Fins ara, el PP de la Diputació s’ha limitat a anunciar una proposta per a demandar els responsables socialistes que van tramitar el projecte. Des de Compromís considerem que s’ha de prioritzar la seguretat dels ciutadans, per això, independentment de les accions legals que es puguen iniciar, instem a PP i PSOE a que aparquen el debat de qui és el responsable, tinguen altura política i donen el seu suport a la proposta de paralitzar definitivament el Castor”.

Nomdedéu recorda que el BLOC-Compromís ha sigut l’únic grup que ha votat sempre en contra del Castor i que tant PSOE com PP són responsables de la posada en marxa del projecte. “El Govern del PSOE és responsable del Castor per autoritzar-lo sense garanties i per incorporar clàusules en el contracte que obliguen els ciutadans a pagar xifres milionàries fins i tot en cas de negligència; el PP és responsable de l’autorització del Castor a Vinaròs perquè els 10 vots en blanc dels seus edils van propiciar que PSOE i PVI donaren llum verda als permisos municipals”.

Per això, el responsable de Compromís en la Diputació diu que “davant de la falta de legitimitat de PP i de PSOE per a buscar culpables, esperem que siguen responsables, tracten de corregir els seus errors i donen suport a la iniciativa de Compromís per a desmantellar el Castor”.

NOMDEDÉU “LA CLÀUSULA D’INDEMNITZACIÓ PEL CASTOR ÉS UN NYAP”

Pel que fa a la decisió del Tribunal Suprem de rebutjar el recurs presentat pel Govern, que pretenia anul·lar l’obligació de compensar a Escal UGS i al Castor en cas de tancament encara que fóra provocat per negligència de l’empresa, el portaveu de Compromís ha manifestat que “eixa clàusula acceptada per l’Executiu socialista del moment era una temeritat, i obliga els ciutadans a pagar les conseqüències d’una mala actuació de l’empresa”.

En este sentit, Nomdedéu diu que “a Castelló estem massa acostumats a fer pagar als ciutadans els errors polítics i de planificació d’Administració i empreses tant per culpa del PP com ara per culpa del PSOE. Hem hagut de pagar la mala gestió d’un aeroport que no funciona, hem pagat els abusos bancaris i ara ens tocarà pagar els errors del Castor”.

Documents adjunts