Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís en les Corts ha presentat una proposició no de llei en la qual demana que la Generalitat cedisca a l’Ajuntament de Castalla (l’Alcoià) la casa natal de l’escriptor Enric Valor “per a convertir-la en el centre de la promoció literària” de l’autor.

Aquesta proposta, publicada aquesta setmana en el Butlletí Oficial de les Corts Valencianes (BOCV) i signada pel síndic de la coalició, Enric Morera, i pel diputat Fran Ferri, assenyala que, al llarg dels últims anys, han estat molts els homenatges duts a terme a l’escriptor de Castalla, qui ha estat capaç de “aglutinar un ampli ventall d’iniciatives procedents dels més variats sectors de la societat valenciana”.

Segons Compromís, “l’autor d’una de les més sòlides obres literàries en la història dels valencians”, ha de ser motiu de reconeixement i agraïment per “el treball callat i l’esforç tenaç” d’un dels grans intel·lectuals valencians del segle XX, a més de “un excel·lent divulgador i estudiós del valencià i d’un dels nostres millors narradors de tots els temps”.

Entre els més significatius homenatges que se li han fet destaquen, segons la coalició, els de institucions com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat d’Alacant, entitats civils com Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana, centenars de centres d’ensenyament, associacions culturals o musicals, ajuntaments, biblioteques i revistes.

Així mateix, subratlla en la proposició no de llei que “aproximar la figura de Valor als seus lectors i difondre la seua obra gramatical i literària és fonamental per a dignificar no solament la seua obra, sinó també la nostra cultura”.

Compromís considera que Castalla hauria d’acollir en la casa natal de l’escriptor la promoció literària d’Enric Valor, que, a més, “fomentaria el turisme cultural en el municipi i en la comarca, tant dels milers de xiquets i xiquetes que cada any lligen les seues rondalles, com dels lectors de la seua obra novel·lística interessats a conèixer els espais naturals tan minuciosament descrits en les seues narracions”.

Per a la coalició, ningú millor que el mateix govern municipal per a gestionar el patrimoni d’aquest insigne castellut”. Per açò, en la proposta de resolució, sol·licita que les Corts Valencianes acorden instar al Consell a cedir a l’Ajuntament de Castalla la casa natal d’Enric Valor per a convertir-la en el centre de la promoció literària de l’escriptor.