Bota al contingut principal

Diu que “està molt en línia, en canvi, amb la recentralització que vol el PP, traient poder a ajuntaments i autonomies i concentrant-lo en diputacions i en l’estat”.

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha declarat que “acostar el màxim possible les decisions a la ciutadania és una recepta bàsica si es vol “airejar” democràticament un territori. Però, justament per això, perquè el que vol és enterbolir el funcionament de les administracions, el PP impulsa descaradament una forta recentralització, amb l’objectiu de retallar competències als ajuntaments, per passar-les a les diputacions, i traure-les a les autonomies en favor de l’estat central”.

El diputat de Compromís ha assegurat que “per més que vulguen amagar-ho amb excuses de millora tècnica del funcionament dels jutjats, la intenció del ministeri de Justícia de concentrar els jutjats de primera instància a les capitals de província va exactament en la mateixa línia de recentralització. Què els importa a ells que aquesta mesura allunye físicament la justícia de la ciutadania? Què els importa que obligue a desplaçar-se les persones que hagen d’intervenir en un judici des de les seues localitats a la capital? Què els importa que algunes poblacions perden una activitat que contribueix al seu manteniment econòmic? En la seua mentalitat recentralitzadora, tot s’hi val per a recuperar el model d’una ”Espanya ideal” que han heretat del franquisme dels seus pares, físics o ideològics. Una Espanya de 50 províncies, amb les seues 50 capitals, i una sola capital real, que és Madrid. I és que, per més que s‘omplin la boca parlant de la Constitució, són els primers que no creuen en el “model constitucional” i treballen, de manera implícita o explícita, sobre el “model anterior”.

Pañella ha contraposat “aquest model neocentralista del PP als plantejaments descentralitzadors que defensem des de Compromís. Allò que es pot fer en un nivell més acostat a la ciutadania, no cal que siga desplaçat al nivell superior. El que es pot fer correctament a Vinaròs, per posar un exemple, no cal passar-ho a Castelló; el que es pot fer bé a Castelló, no té perquè anar a València; i el que es pot resoldre a València… bé, millor que no vaja a Madrid. Per tant, ja s’entén que la nostra oposició a la supressió dels jutjats en poblacions com Vinaròs, Sogorb, Nules o Albocàsser és total, i que l’únic que potser caldria estudiar seria les possibles modificacions, ampliacions o canvis d’adscripció de poblacions, però mai la seua desaparició”.