Bota al contingut principal

Compromís ha presentat al·legacions al Projecte de Decret del Consell, pel qual es regula el Conveni especial de prestació d’assistència sanitària a persones que no tinguen la condició d’assegurades, que es troba actualment en període d’exposició pública.

 

Este Projecte de Decret del Consell arriba després de l’alarma social creada per la decisió del govern central de retirar la targeta sanitària als immigrants en situació no regularitzada, però segons Compromís no suposa cap avanç, més bé el contrari. 

 

El Projecte de Decret del govern valencià disposa que les persones empadronades i amb una antiguitat de residència a Espanya de més d’un any puguen accedir a la prestació sanitària pagant 60 euros mensuals si tenen menys de 65 anys o 157 euros mensuals si són majors de 65 anys.

 

“Des de Compromís –ha assenyalat la portaveu adjunta de la coalició, Mónica Oltra- considerem que la resposta a la necessitat de garantir l’assistència sanitària a les persones immigrants en situació no regularitzada no ha de passar per l’exigència de pagament de quantitat econòmica alguna. Les persones que viuen i conviuen amb nosaltres, vinguen d’on vinguen, no han de rebre cap tracte discriminatori”.

 

Així mateix Oltra considera absolutament abusiva la quantitat fixada per accedir a la prestació sanitària, molt superior a la que publiciten les companyies asseguradores privades. D’igual manera, per a Compromís, manca de lògica alguna que el cost d’acollir-se a l’assistència sanitària pública siga molt superior al que la Conselleria està abonant per pacient a les empreses de gestió privada d’hospitals públics, quantia que se suposa engloba el cost real. En conseqüència, establint quantitats superiors a les del cost del servei, l’Agència Valenciana de Salut obté un enriquiment per un servei públic, ja que exigeix un preu que genera un lucre.

 

Compromís també ha criticat en les seues al·legacions la falta de coordinació entre este Projecte de Decret i el Programa Valencià de Protecció de la Salut, l’aplicació del qual el Consell publicità fa poc, anunciant què establia un mecanisme que, en teoria, garantia l’atenció sanitària gratuïta per als immigrants no regularitzats en cas de malalties greus.

 

Ara una persona immigrada que no estiga regularitzada no sap quina normativa se li aplicarà si va al metge. Li demanaran que pague, segons marca el Projecte de Decret, o podrà acollir-se a la gratuïtat del Programa Valencià de Protecció de la Salut?

 

“L’única solució realista és no cobrar en cap cas per l’atenció sanitària, perquè com és obvi, una persona immigrant no regularitzada no disposa de recursos suficients. És per això que reclamem la modificació d’este Projecte de Decret del govern valencià que suposaria, amb la seua redacció actual, impossibilitar la prestació sanitària gratuïta als immigrants no regularitzats”, ha conclòs Oltra.