Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en la Diputació de València, Emili Altur, va aconseguir ahir que s’aprovara per unanimitat la proposta de la coalició per a defensar les cooperatives elèctriques valencianes i mostrar el rebuig de la corporació provincial al Decret Llei 9/2013, que amb l’excusa de la sostenibilitat econòmica del sector, vol acabar amb els xicotets productors d’electricitat, com també penalitzar la producció d’energies renovables.

La moció presentada ha estat aprovada per unanimitat, tot i que el Partit Popular, per a votar-la a favor a demanat que s’incloguera el reconeixement a la Conselleria d’Indústria de les al•legacions que ha fet al Real Decret demanant un tracte diferenciat per a aquestes cooperatives. Segons el diputat de Compromís, Emili Altur, “aquesta reforma atempta contra el sector cooperatiu valencià que veu com amb una decisió del tot arbitrària es posa en perill l’existència d’un sector que ha donat servei a pobles i ciutats valencianes durant un segles. Des de Compromís entenem que el Reial Decret 9/2013 està pensat únicament per afavorir les grans empreses elèctriques fent desaparèixer les renovables, l’autoconsum i l’autoorganització cooperativa de consumidors i productors independents, una situació que atempta contra l’interés general i no dóna solució al cost astronòmic de l’energia elèctrica a l’Estat”.

La reforma penalitza les cooperatives elèctriques, de les quals el 80% del total de l’Estat Espanyol són valencianes, i el 90% d’eixe 80% es troben a la província de València. De fet, la reforma elèctrica preveu que les cooperatives no podran ser distribuïdores d’electricitat com han vingut fent des de fa quasi un segle en molts dels seus casos. El sector no entén aquesta decisió –per a ells- del tot arbitrària que aparta aquestes cooperatives del mercat elèctric deixant tot el negoci en mans de les empreses comercialitzadores tot i que segons la Comisión Nacional de la Energia ha assegurat a diversos informes que aquestes cooperatives complien amb tots els requisits per a poder operar al mercat. Cal recordar que la Diputació de València va fer una declaració institucional signada pels tots els grups polítics donant suport al sector cooperatiu valencià del que aquestes cooperatives en formen part.