Bota al contingut principal

El representant de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha acusat aquest matí al ministre Montoro de viure allunyat del món real, “d’eixe món que reflecteix l’informe de Càritas i que diu que hi ha tres milions de persones en estat de pobresa severa i que aquesta entitat ja atén a quasi dos milions de persones”.

L’anunci de noves retallades, la desprotecció social dels ciutadans i ciutadanes, ha sigut una de les preocupacions que Baldoví ha recordat en la seua intervenció. El diputat de Compromís ha assegurat que la desprotecció, “està agreujada amb aquests pressupostos, perquè es restringeixen les condicions d’accés a drets com la sanitat, l’educació, la dependència o els serveis socials als qui ho necessiten i això ja ho ha constatat el comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, qui ha enviat un missatge d’atenció al denunciar les retallades efectuades en pressupostos socials condueixen a l’increment de la pobresa de les famílies”.

Enfront d’eixa realitat, segons Baldoví, “està el món màgic en el qual viu el Govern, amb un 13% més de nous milionaris, on es fan amnisties als defraudadors i on es diu que aquests pressupostos de 2014 són els de el creixement, la creació d’ocupació i la solidaritat, encara que les dades i el mateix ministre a voltes diguen tot el contrari”.

“El mateix ministre afirma que la desocupació creixerà en 30.000 noves persones, per tant, van a ser uns pressupostos de més atur. La pobresa va a seguir creixent, per la qual cosa seran uns pressupostos totalment insolidaris, al que cal afegir el càstig que se li infringeix a les comunitats autònomes i ajuntaments, als quals s’obliga a no tindre dèficit malgrat ser les administracions que es fan càrrec de la sanitat, de l’educació i dels serveis socials”, segons ha declarat a Madrid aquest matí Joan Baldoví.

Amb l’esmena a la totalitat, Compromís ha demanat al Govern que presente altres pressupostos, “perquè els que ens han donat no valen. Cau de nou la transferències de l’estat a les autonomies, ens imposen més retallades i eixe sacrifici afectarà a allò bàsic, a la sanitat, a l’educació, als serveis socials, en definitiva, a les persones, a les víctimes innocents d’una crisi que no és seua però que pateixen amb totes les conseqüències”.

MARGINACIÓ Al PAÍS VALENCIÀ
En clau valenciana, Baldoví ha assegurat que els pressupostos tornen a ser “una nova ofensa per al poble valencià. És un nou atropellament, un nou greuge i una nova ‘cacicada’, però diem nou perquè des de fa 30 anys, tant amb el PP com amb el PSOE, els pressupostos generals de l’estat castiguen sistemàticament als valencians i valencianes, i ho diem sense fer victimisme, amb xifres reals en la mà perquè, per tercer any consecutiu, cau la inversió d’estat en el territori valencià, rebem un 8% menys que l’any anterior i seguim estant per sota de la mitjana en inversió, 91 euros menys per cada valencià”.

Baldoví també s’ha referit al Fons de Compensació Interterritorial per a argumentar la marginació que pateix el País Valencià o el model de finançament autonòmic: “Només 53 milions, 20 milions d’euros menys que la resta en la compensació, i sense rastre del pagament del deute històric, eixe que té l’estat amb els valencians des de fa molt de temps i que els experts xifren en un informe en 13.000 milions perduts en els últims 10 anys”.

“No són els pressupostos de la recuperació, per molt que ho diguen. El Govern actua com els ‘trileros’, ensenyen, mouen i acaben mostrant les xifres que els convé, però al final eixim perdent els ciutadans, perquè no conec a cap ciutadà que no s’haja vist afectat, d’una manera o d’una altra, per la frenètica carrera de destrucció del govern del PP. No conec a ningú que no haja patit en les seues pròpies carns l’implacable càstig d’unes polítiques nefastes i, per eixe motiu, hem presentat l’esmena a la totalitat, perquè sabem que així no van a crear ocupació, no van a ser solidaris i no hi haurà lloc per a l’esperança ni per a la xicoteta felicitat de les persones”, segons Baldoví.