Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat una Proposició No de Llei en Les Corts per a instar el Consell a habilitar, com a mitjà material de suport per a la Fiscalia Anticorrupció, un sistema de denúncia a través d’Internet que garantisca el total anonimat del denunciant i que arribe directament a la Fiscalia sense intermediaris.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “volem que qualsevol persona de manera anònima puga presentar davant la Fiscalia Anticorrupció denuncies sobre possibles irregularitats, actes fraudulents o de corrupció dels què hagen tingut coneixement”.

La Llei d’Enjudiciament criminal preveu l’obligació d’informar a la justícia si es té coneixement que s’està cometent algun delicte però la realitat és que la por a les represàlies impedeix que aquest precepte siga efectiu, especialment quan la il·legalitat es comet per autoritats públiques.

“Per a garantir que les persones coneixedores de possibles casos de corrupció i frau puguen denunciar-ho sense por a represàlies, les administracions públiques han de posar els mitjans perquè es puguen dur a terme denúncies anònimes salvaguardant la seua seguretat”.

“Durant els últims anys –ha afegit Oltra- hem vist molts ciutadans, en concret empleats públics i funcionaris, que tenen por de denunciar allò que saben. Són persones que han vist irregularitats, que han vist corrupció però que no poden denunciar-ho perquè a més han vist represàlies cap a altres companys que que han tingut la valentia de denunciar”.

Per això Compromís planteja que es puga denunciar amb totes les garanties d’anonimat i Internet és precisament una eina que afavoreix l’anonimat si es prenen les mesures adients, mitjançant un sistema electrònic destinat a tal fi amb un format estructurat que facilite la presentació de la informació i garantisca que no s’accedirà a la IP, impedint rastrejar al denunciant.

“Este mecanisme de denuncia anònima per Internet existeix en institucions europees, per exemple en l’Oficina Antifrau Europea (OLAF), que permet que les denúncies es facen anònimes perquè hi ha gent que té por. I és una por fundada perquè en el nostre territori s’han pres represàlies quan la gent ha exercit la seua obligació democràtica de denunciar irregularitats i corrupció”, ha conclòs Oltra.