Anar directament a les notícies

Compromís cercarà suports al Congrés per presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el tancament de RTVV

Publicat el en Llibertat i Igualtat

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat aquest matí que iniciarà una ronda de contactes amb parlamentaris de la cambra baixa per a recaptar els suports suficients per a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret-llei que va aprovar i va publicar ahir el govern valencià per a designar avui els consellers i el director general de RTVV, evitant el tràmit parlamentari.

Segons Baldoví, “com bé es va denunciar ahir des de la nostra coalició, el president de la Generalitat Valenciana va protagonitzar ahir alguna cosa inaudita, un colp d’estat legislatiu, per a reprendre el control de RTVV amb l’únic objectiu de tancar un servei públic que és vital per a la vertebració del territori valencià i per a promocionar la seua llengua, la seua cultura i les seues tradicions”.

El diputat de Compromís espera comptar amb el suport de mig centenar de parlamentaris, que són els necessaris per a poder presentar el recurs d’inconstitucionalitat. Baldoví ha assegurat que la seua iniciativa, “segur que tindrà el suport de molts diputats de l’oposició, entre ells els valencians i animem que també signen els parlamentaris del PP valencià, que no tinguen por d’un president que no té cap legitimitat i que ha ignorat les Corts Valencianes, incomplint la llei i botant-se les normes més bàsiques de la democràcia”.

Baldoví ha declarat que des de Compromís “no anem a donar ni un minut de treva als qui pretenen acabar amb RTVV, perquè és un mitjà de comunicació que arreplega el nostre estatut d’autonomia i és una eina bàsica i essencial per a la difusió de la nostra llengua. No anem a tolerar més mentides; és cert que, fins ara, s’ha fet i s’ha gestionat molt malament, s’han malbaratat molts diners i no s’ha actuat amb pluralitat i independència, però això és culpa del PP, no és culpa de la societat valenciana, una societat castigada per la corrupció d’abans i les retallades d’ara, i una societat a la qual el PP vol deixar sense ulls, sense oïdes i sense boca, perquè això passarà si perdem la radiotelevisió pública valenciana”.

També Baldoví ha assegurat que tornarà a demanar suports per a presentar un altre recurs d’inconstitucionalitat contra la proposició de llei que ha fet el PPCV a les Corts i que suposa el principi de la mort de RTVV.

 • Emili

  Sí a RTVV. SÍ A TV3 al PV:
  [BOE núm. 222, 15.09.2001]

  INSTRUMENTO de ratificación de la Carta Europea de las Lenguas Regionales o Minoritarias, hecha en Estrasburgo el 5 de noviembre de 1992.
  […]
  España declara que, a los efectos previstos en los citados artículos, se entienden por lenguas regionales o minoritarias, las lenguas reconocidas como oficiales en los Estatutos de Autonomía de las Comunidades Autónomas del País Vasco, Cataluña, Illes Balears, Galicia, Valenciana y Navarra.
  Asimismo, España declara, a los mismos efectos, que también se entienden por lenguas regionales o minoritarias las que los Estatutos de Autonomía protegen y amparan en los territorios donde tradicionalmente se hablan.
  A las lenguas citadas en el párrafo primero se aplicarán las disposiciones que a continuación se indican de la parte III de la Carta:
  […]
  Artículo 11. Medios de comunicación.
  1. Para los hablantes de lenguas regionales o minoritarias, en los territorios en que se hablen dichas lenguas, según sea la situación de cada una de ellas y en la medida en que las autoridades públicas, de manera directa o indirecta, tengan competencias, atribuciones o un papel que representar en dicho ámbito, respetando al propio tiempo los principios de independencia y de autonomía de los medios de comunicación, las Partes se comprometen:
  a) en la medida en que la radio y la televisión tengan una misión de servicio público, a:
  i) garantizar la creación de, al menos, una emisora de radio y un canal de televisión en las lenguas regionales o minoritarias;
  […]
  2. Las Partes se comprometen a garantizar la libertad de recepción directa de las emisiones de radio y de televisión de los países vecinos en una lengua hablada de manera idéntica o parecida a una lengua regional o minoritaria, y a no oponerse a la retransmisión de emisiones de radio y de televisión de los países vecinos en dicha lengua.

 • remigio III

  Quan el mal ve d'Almansa a tos abasta. Esta es una batalleta més per convertir-nos en "comunidad". Ara ja van a la jugular. No cal dissimular més. D'ací poc les platges no seran del nostre País sinó de madrid. Recordeu el voltor passejant a Castelló de la Ribera. Pels nostres carrers..mmm. Nostres? Igual ja han fet una llei que diu que son d'ells.