Bota al contingut principal

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha presentat esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2014 per import de 364,95 milions d’euros relatives a la ciutat de València, dels quals 320 milions corresponen al deute del Consorci València 2007 que va obtenir de l’ICO per a l’America’s Cup, que reclamen que es condone, igual que els crèdits a altres ciutats per a grans esdeveniments com la “olimpíada virtual” de Madrid.

El portaveu de Compromís en l’Ajuntament, Joan Ribó, subratlla que eixe deute inicial 320 milions contret en 2007 ha augmentat a raó de 13 milions anuals fins a situar-se en 398,67 milions en 2013 i els 394,35 milions que preveuen els PGE en 2014, després d’haver-se “accelerat” amb “un creixement de 22,6 i 23 milions”. Així, apunta com a “herència de Barberá” als 132 milions de “deute que li toca a la ciutat de València”, la legitimitat del qual li suscita “seriosos dubtes”.

A més, ha indicat que els fons propis negatius del Consorci de 188,95 milions en 2013 i 205,29 en 2014 implicarien la “fallida” en “qualsevol societat limitada”, mentre que les previsions dels PGE sobre deutes comercials a cobrar —de 12,48 milions en 2013 i 5,75 en 2014— i negoci —4,9 milions en 2013 i 5,5 en 2014— “volen dir que fa dos anys i mig que ningú no paga perquè la xifra de negocis està impagada”, la qual cosa atribueix a la “mala gestió”.

Així ho ha assenyalat Ribó en la roda de premsa que han oferit per a donar a conèixer aqueixes esmenes, en les quals també reclamen 30 milions per al transport públic de València i àrea metropolitana, ja que l'”error garrafal” que el Pla de Mobilitat “no contemple la mobilitat metropolitana” fa que “no hi haja ajudes importants”, davant del contracte programa existent a Barcelona, Madrid o Màlaga.

Eixa esmena s’engloba en el bloc relatiu a infraestructures i política de mobilitat, en el qual també reclamen un milió d’euros per a millorar la línia C3 i que arribe a l’Estació del Nord, no a Sant Isidre; 800.000 euros per la “regressió” dels sistemes litorals del sud, que el port té “obligació d’arreglar”; 650.000 euros per a dotacions de la costa de València; 300.000 euros per al condicionament de l’accés sud de l’AVE que causen “greus problemes” a Sant Marcel·lí. “No demanem el túnel passant, sinó que s’acaben les actuacions en la zona de Malilla”, ha aclarit Ribó.

A més, eixe apartat inclou una altra esmena per import de 100.000 euros per a engegar un pla estratègic per a l’aeroport que oferisca “solucions” davant la davallada del nombre de turistes.

En matèria cultural, exigeixen quatre milions d’euros per al Palau dels Arts; altres quatre milions per al Centre d’Investigació Príncep Felip, que consideren “totalment abandonat”; 2,5 milions per a adequar el “entorn tercermundista” del Museu de Belles arts Sant Pius V de València; i una altra partida per valor d’1,6 milions per a “rehabilitar” el Col·legi de l’Art Major de la Seda.

Baldoví ha criticat que la inversió de l’Estat al País Valencià “sempre va a la baixa, tots els anys, i mai no respon al pes en població ni en territori”, fins a deixar als valencians 91 euros per sota de la mitjana en 2014 i 150 en 2013 malgrat ser una autonomia “més pobra que la mitjana i amb una taxa d’atur més alta”.

En eixe sentit, Baldoví ha retret al PP que “sembla que està molt d’acord que castiguen als valencians i per açò no ha presentat ni una sola esmena” per a reclamar més fons, davant de les 170 per import d’1.020 milions d’euros presentades per Compromís-Equo —784 corresponents al conjunt del país, 425 a la demarcació de València i 364 a la ciutat—, fet que atribueix al “nivell de putrefacció del PP”.

Baldoví reivindica que tots els partits, no solament l’oposició, haurien d’esmenar l’aportació de l’Estat al País Valencià, punt en el qual denuncia que l’arribada de Mariano Rajoy al Govern “només ha suposat un nou càstig, un insult i un menyspreu a València”.

D’altra banda, preguntats pel pla econòmic de viabilitat de l’explotació de la Marina que han de negociar les administracions, Ribó ha indicat que desconeixen en quin punt està la tramitació perquè han sol·licitat la informació “tres vegades, demanant empara a la Presidència del Congrés i no ens ho han volgut donar”. “Alguna cosa ha de fallar ací, algun secret molt gran ha d’haver-hi que impedeix que faciliten una cosa a la qual Joan Baldoví té dret”, ha sentenciat.